Вулиця Митрополита Шептицького (Тернопіль)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вулиця Митрополита Шептицького
Тернопіль
Місцевість Центр, Оболоня
Назва на честь Митрополита Андрея Шептицького
Колишні назви
Маяковського, Шептицьких, Широка
Загальні відомості
Протяжність близько 1500 м[1]
Транспорт
Автобуси 6, 6А, 20, 20А, 23, 29, 31, 37
Тролейбуси 1, 3, 7, 8, 9
Маршрутні таксі 2, 13, 14, 17, 22, 22А, 33, 36
Зупинки громадського транспорту 4
Рух одно- і двосторонній
Покриття асфальт
Зовнішні посилання
У проєкті OpenStreetMap пошук у Nominatim
Мапа
Мапа
CMNS: Вулиця Митрополита Шептицького у Вікісховищі

Вулиця Митрополита Шептицького — вулиця у місті Тернополі. Названа на честь предстоятеля Української греко-католицької церкви митрополита Андрея Шептицького. Довжина — приблизно 1500 м, напрямок — з півночі на південь та південний захід.

Розпочинається від вулиці Князя Острозького, пролягає в напрямку до вулиці Торговиця, після перехрестя з нею простує на південь, роблячи два повороти, закінчується на перетині з вулицею Степана Будного.

До вулиці Митрополита Шептицького з лівої сторони прилучаються вулиці Липова та Оболоня, з правої сторони — Медова та провулок Цегельний.

Історія[ред. | ред. код]

Вулиця, яка від Микулинецької (тепер вул. Князя Острозького) збігала вниз, сягаючи Торговиці, де торгували худобою, мала промовисту назву Широка. Оточували її в основному партерові будинки, з яких деякі збереглися і досі. Ще однією прикметною ознакою цієї вулиці наприкінці XIX — початку XX ст. були механічні майстерні Антона Ольшанського. В них у Тернополі було започатковано обслуговування й ремонт перших авто, а відтак і автобусів. Будівлі справа перед «Збручем» тепер добудовані на поверх і досі використовуються.

Правда, вже на початку XX століття з'явилися й багатоповерхівки. І досі на наріжному будинку нинішньої вулиці Митрополита Шептицького можна побачити викладену цеглою дату — 1911 рік. Сьогодні характер лівої сторони вулиці визначають в основному новобудови, в перших поверхах яких розмістилися різноманітні магазини. Прикметною ознакою новітнього часу стала поява на цій вулиці банківських установ.

У 1920-х рр. вулиця була названа на честь одного із найстаріших боярських родів Галицької землі, які дали плеяду видатних церковних діячів як греко-католицького, так і латинського обряду. Серед них єпископ Варлаам Шептицький (1647 — 1715), єпископ Львівський Атанасій Шептицький (1686 — 1746), єпископ Перемишльський Атанасій Шептицький (1762 — 1779), єпископ Львівський і Київський митрополит Лев Шептицький (1717 — 1779). Зі сполонізованої вітки роду Шептицьких було ще два римо-католицькі єпископи — Єронім Шептицький та Мартин Шептицький. Отож у 20-х рр. минулого століття вулиця була названа на честь роду Шептицьких. Вже у радянські часи, у 1948 р., вулицю назвали іменем радянського поета Володимира Маяковського, яке вона носила аж до початку 1990 р. Саме тоді вулицю було названо іменем Митрополита Андрея Шептицького — видатного діяча греко-католицької церкви.[2]

Транспорт[ред. | ред. код]

Рух автотранспорту від початку вулиці до перехрестя з вулицею Торговиця — односторонній, від вказаного перехрестя до кінця вулиці — двосторонній.[3] Рух електротранспорту від початку вулиці до перехрестя з вулицею Торговиця — односторонній, після перехрестя тролейбуси рухаються тільки вулицею Торговиця.[4]

Наприкінці вулиці є міст через річку Серет. Дорожнє покриття від початку до кінця вулиці — асфальт.

На вулиці розміщені три зупинки громадського транспорту:

Установи, організації[ред. | ред. код]

  • Відділення Приватбанку
  • Відділення Дельта Банку у Тернопільській області.[5]
  • Торговий центр «Soteria»

Пам'ятки[ред. | ред. код]

Два будинки на вулиці Митрополита Шептицького внесені до реєстру пам'яток архітектури місцевого значення:[6]

  • Житловий будинок (вул. Шептицького, 2, охоронний номер 2034-М)
  • Колишня міська бойня (вул. Шептицького, 23, охоронний номер 344-М)

Галерея[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Вулиця Митрополита Шептицького (Тернопіль) [Архівовано 6 квітня 2017 у Wayback Machine.] // OpenStreetMap
  2. У назвах вулиць – історія міста by #tobm - Issuu. issuu.com (англ.). Процитовано 14 грудня 2022.
  3. Вулиця Митрополита Шептицького (Тернопіль) [Архівовано 2 жовтня 2017 у Wayback Machine.] // OpenStreetMap
  4. [1]
  5. Архівована копія. Архів оригіналу за 5 березня 2017. Процитовано 4 березня 2017.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  6. Тернопільська міська рада. ПЕРЕЛІК пам’яток містобудування та архітектури місцевого значення м. Тернопіль (DOC).

Посилання[ред. | ред. код]