Вулиця Січинського (Львів)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вулиця Січинського
Львів
Місцевість Пасіки
Район Сихівський
Назва на честь Дениса Січинського
Колишні назви
Ґлузинського, Лопатіна
польського періоду (польською) Gluzińskiego
радянського періоду (українською) Ґлузинського, Лопатіна
Загальні відомості
Протяжність 1050 м.
поштові індекси 79028[1]
Транспорт
Рух двосторонній
Будівлі, пам'ятки, інфраструктура
Будівлі № 1—42
Храми Храм Святого Пророка Іллі[2]
Поштові відділення ВПЗ № 28 (вул. Зелена, 204а)[1]
Забудова промислова, одноповерхова садибна; багатоповерхова житлова[3]
Зовнішні посилання
У проєкті OpenStreetMap пошук у Nominatim
Мапа

Вулиця Січинського — вулиця у Сихівському районі м. Львова, у місцевості Пасіки. Сполучає вулиці Пимоненка та Хлібну. Прилучається вулиця Еммануїла Миська.

Історія та назва[ред. | ред. код]

Вулиця прокладена 1938 року та отримала назву вулиця Ґлузинського, на пошану одного з творців інтернальної медицини у Польщі, піонера польської гастроентерології Антонія Ґлузинського. 1950 року вулицю перейменовано на честь радянського військовика, лейтенанта-прикордонника, Героя Радянського Союзу Олексія Лопатіна. Сучасна назва — вулиця Січинського походить з 1992 року та названа на пошану українського композитора та хорового диригента Дениса Січинського[4].

Забудова[ред. | ред. код]

На вулиці Січинського переважає промислова та одноповерхова садибна[3], а також багатоповерхова житлова забудова 2019—2022 років.

Будинки[ред. | ред. код]

№ 1 — двоярусні гаражні бокси обслуговуючого гаражно-будівельного кооперативу «Авто», збудовані на початку 2000-х років.

№ 2 — будується житловий комплекс «Аурум Санрайз» з трьох житлових десятиповерхових будинків. Також тут передбачені гостьовий паркінг та підземний паркінг з ліфтом, розрахований на 148 паркомісць[5]. Забудовником виступає ПП «Світанки»[6].

№ 28 — двоповерхова будівля сервісу «Автогаз», що надає послуги по встановленню, ремонту та обслуговуванню газо-балонного обладнання.

№ 30 — храм Святого Пророка Іллі, належить до Львівського Благочиння Львівсько-Сокальської єпархії ПЦУ, настоятель — прот. Олександр Матвієнко[2].

№ 41 — чотириповерхова будівля колишнього лабораторного корпусу Львівського облводгоспу. На початку 1990-х років за кошти працівників корпус переобладнали під гуртожиток Львівського управління водних ресурсів. 23 квітня 2013 року колишній гуртожиток передали у власність територіальної громади Львова[7].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Знайти поштовий індекс. ukrposhta.ua. Укрпошта. Процитовано 30 квітня 2022.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  2. а б Храми. Львівське Благочиння ПЦУ. velychlviv.com. Релігійний інтернет-ресурс «Духовна велич Львова». Процитовано 30 квітня 2022.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  3. а б 1243 вулиці Львова, 2009, с. 235.
  4. Довідник перейменувань вулиць і площ Львова, 2001, с. 56.
  5. Житловий комплекс «Аурум Санрайз». auroom.ua. Процитовано 30 квітня 2022.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  6. Євгенія Пласконь (12 червня 2020). На Січинського планують звести багатоповерхівку, — Візуалізація. 032.ua. Процитовано 30 квітня 2022.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  7. У власність громади Львова прийняли гуртожиток на вул. Січинського, 41. old.lvivrada.gov.ua. Львівська міська рада. 23 квітня 2013. Процитовано 30 квітня 2022.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]