Пенн Беджлі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пенн Беджлі
Народився 1 листопада 1986 (36 років)
Балтимор, Мериленд, США
Країна  США
Діяльність актор, співак, дитина-актор, кіноактор, телеактор, актор озвучування, телережисер
Alma mater Коледж Санта-Монікиd, St. Christopher's Schoold, Простір молодих акторівd, Lewis & Clark Colleged і Charles Wright Academyd
Знання мов англійська[1][2]
Роки активності 1997 — тепер. час
Конфесія Бахаїзм[3]
У шлюбі з Domino Kirked
Діти (1) James Badgleyd
IMDb ID 0046112

Пенн Беджлі (англ. Penn Dayton Badgley; нар. 1 листопада 1986, Балтимор, США) — американський актор, здобув світову популярність, зігравши Дена Гамфрі в популярному серіалі «Пліткарка». Також знімався у фільмах «Відмінниця легкої поведінки», «Вітчим», «Межа ризику».

Біографія[ред. | ред. код]

Пенн Дейтон Беджлі народився 1 листопада 1986 року в Балтиморі. У дитинстві частину часу він проводив в Балтиморі, частину — в Сіетлі. Його мати працювала в школі, як і його батько, який тренував шкільну команду з футболу, у якій грав і Пенн. У актора є старша зведена сестра. Пенн Беджлі почав виступати на сцені ще дитиною — у постановках Дитячого театру в Сіетлі. Потім його почали запрошувати в радіовистави. 1999 року він озвучив відеогру Mario Golf 64, у яку сам ніколи не грав. З 11 років Пенн живе в Голлівуді, де паралельно з акторською кар'єрою займається музикою. 1998 року Пенн Беджлі випустив попсингл.

Творчий шлях[ред. | ред. код]

Після закінчення школи він вступив до Університету Південної Каліфорнії, проте навчання довелося відкласти через контракти на телебаченні. Пенн Беджлі дебютував в ефірі в популярному серіалі «Вілл і Грейс». Свою першу велику роль на телебаченні Беджлі отримав 2000 року в мильній опері «Молоді та зухвалі». Він також з'являвся в серіалах «Брати Гарсія», «Сутінкова зона» і «Все найкраще в тобі». Після першого сезону 2005 року серіал «Гора» з його участю скасували. Така ж доля, попри популярність, спіткала серіал «Щоденники Бедфорда», де Беджлі грав головну роль.

2006 року Пенн Беджлі дебютував на великому екрані у фільмі «Здохни, Джон Такер!», який зібрав понад 41 мільйон доларів у прокаті. 2007 року він знявся разом з Лейтон Містер у комедійному фільмі жахів «Закусочна смерті». 2007 року Пенна Беджлі отримав одну з головних ролей в популярному молодіжному серіалі «Пліткарка». Він грає сина рок-зірки 90-х Дена Гамфрі, який через свій соціальний стан є білою вороною в привілейованій приватній школі, але починає зустрічатися з однією з найпопулярніших старшокласниць — Сереною ван дер Вудсен (Блейк Лайвлі). 2009 року Пенн Беджлі знявся в рімейку трилера 1987 року «Вітчим», де зіграв прийомного сина вбивці. 2010 року в прокат вийшов молодіжний фільм «Відмінниця легкої поведінки» з його участю. 2011 року Пенн Беджлі з'явився в гостросюжетній драмі «Межа ризику». У драмі «Привіт від Тіма Баклі» він отримав головну роль і зіграв сина відомого музиканта, який відкриває для себе спадщину батька і виступає на концерті на його честь, незважаючи на те, що їхні стосунки були сповнені конфліктів. Крім того, він грає головну роль в серіалі "Ти" (You).

Особисте життя[ред. | ред. код]

Наприкінці 2007 року Пенн Беджлі почав зустрічатися з партнеркою по серіалу «Пліткарка» Блейк Лайвлі. Вони довгий час приховували свої стосунки, але в травні 2008 журнал People опублікував їх спільне фото під час канікул у Мексиці. У вересні 2010 року їх трирічний роман закінчився.

З літа 2011 року Пенн зустрічався з дочкою відомого музиканта Ленні Кравіца Зої Кравітц. Наприкінці 2013 року пара розлучилася.

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • Пенн любить співати, писати, грати на гітарі, а також займатися серфінгом, кататися на лижах і сноуборді.
  • 2008 року Беджлі і Лейтон Містер знялися в агітаційному ролику Барака Обами.
  • У березні 2010 американський Червоний хрест оголосив, що Пенн Беджлі входить до Національного кабінету знаменитостей, тобто стає особою фонду.
  • У квітні 2010 Пенн Беджлі слідом за Бредом Піттом приєднався до кампанії на підтримку проведення в США чемпіонату світу з футболу в 2018 або 2022 році.
  • 2011 року Пенн Беджлі потрапив до списку «25 красунь і красенів молодше 25 років» журналу People.
  • На початку 2012 Пенн Беджлі записав вокальні партії на одному з треків музичного проєкту Dress.

Нагороди[ред. | ред. код]

2012 року Пенн Беджлі разом з колегами отримав премію «Незалежний дух» за фільм «Межа ризику».

Він сім разів номінувався на премію «Вибір підлітків» — за «Пліткарка», «Вітчим» і «Відмінниця легкої поведінки», але жодного разу не отримав приз.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]