Ульріх Вальтер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ульріх Ганс Вальтер
нім. Ulrich Hans Walter
Дата народження 9 лютого 1954(1954-02-09) (70 років)
Місце народження Ізерлон, Північний Рейн-Вестфалія, ФРН
Країна: Німеччина Німеччина
Alma mater: Märkisches Gymnasiumd і Кельнський університет (1980)
Спеціальність: фізик, фахівець з корисного навантаження
Військове звання: лейтенант
Місії: Колумбія, STS-55
Час у космосі: 9д 23г 40хв
Нагороди:

Ульріх Ганс Вальтер (нім. Ulrich Hans Walter) — німецький учений, 5-й астронавт ФРН.

Освіта[ред. | ред. код]

Після закінчення середньої школи в Ізерлоні в 1972 році і дворічної служби в Бундесвері інструктором армійської школи ППО Ульріх Вальтер вступив до Кельнського університету. У 1980 році здобув диплом з експериментальної фізики, а в 1985 році — докторський ступінь у галузі фізики твердого тіла.

У 1985—1987 рр. працював у Аргонській національній лабораторії в Чикаго і Каліфорнійському університеті в Берклі.

Космічна підготовка[ред. | ред. код]

У серпні 1987 року в Німеччині був проведений набір астронавтів для польоту за програмою Spacelab D-2 на космічному кораблі «Спейс Шаттл». Ульріх Вальтер виявився одним з п'яти відібраних кандидатів. З 1988 по 1990 рік він проходив загальнокосмічну підготовку в Німецькому аерокосмічному центрі (DLR). Підготовка, зокрема, включала польоти на літаку КС-135 по параболічній траєкторії на тимчасову невагомість. Ульріх зробив на ньому більше 1300 польотів.

У вересні 1990 року отримав призначення в екіпаж як спеціаліст з корисного навантаження. Паралельно з проходженням підготовки в 1991-1992 рр. був одним з кандидатів від Німеччини до загону астронавтів ЄКА, але зарахований не був.

Політ на «Колумбії»[ред. | ред. код]

Свій єдиний космічний політ Ульріх Вальтер здійснив 26 квітня - 6 травня 1993 на американському шатлі «Колумбія» (STS-55). Корисним навантаженням була лабораторія Spacelab D-2. Було виконано близько 90 експериментів у галузі природничих наук, фізики, робототехніки, астрономії, вивчення земної атмосфери. Ульріх Вальтер провів у цьому польоті 9 діб 23 години 39 хвилин 59 секунд.

Подальша діяльність[ред. | ред. код]

У 1993 році, незабаром після виконання польоту, залишив загін астронавтів. У 1994 році очолив Німецький архів знімків з космосу в DLR (Оберпфаффенгофен). Після того як німецькі астронавти були переведені до загону астронавтів ЄКА, він звільнився з DLR і перейшов працювати в німецьке відділення IBM.

З березня 2003 року Ульріх Вальтер — повний професор Мюнхенського технічного університету, очолює кафедру аерокосмічних технологій на факультеті машинобудування.

Автор книги про свій космічний політ «За 90 хвилин навколо Землі» (1997), а також понад 60 наукових робіт. Крім того, працював ведучим науково-популярного шоу «MAXQ — Жага знань» на баварському телебаченні.

Нагороди[ред. | ред. код]

  • Офіцер ордена «За заслуги перед Федеративною Республікою Німеччина»
  • Медаль Вернера фон Брауна
  • Почесний професор НПУ імені М.П. Драгоманова

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]