Многочлен вузла

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Багато многочленів вузла обчислюються за допомогою скейн-співвідношень, які дозволяють, змінюючи типу перетину, звести вузол до простішого.

В теорії вузлів многочлен вузла — це інваріант вузла у вигляді многочлена, коефіцієнти якого кодують деякі властивості даного вузла.

Історія

[ред. | ред. код]

Перший многочлен вузла, многочлен Александера, представив ще 1923 року Джеймс Александер, але інші многочлени вузла знайдено лише майже 60 років по тому.

У 1960-х роках Джон Конвей запропонував скейн-співвідношення для версії многочлена Александера, який зазвичай згадують як многочлен Александера — Конвея. Важливість скейн-співвідношень недооцінювали до 1980-х років, коли Воен Джонс відкрив многочлен Джонса. Це відкриття привело до виявлення ще кількох многочленів, таких як многочлен HOMFLY[en].

Незабаром після відкриття Джонса Луїс Кауфман[en] зауважив, що многочлен Джонса можна обчислити в термінах моделі сум станів, яка використовує дужки Кауфмана, інваріант оснащених[en] вузлів. Це відкрило широку дорогу для досліджень в галузі теорії зачеплення вузлів і статистичній механіці.

В кінці 1980-х років здійснено два прориви: Едвард Віттен продемонстрував, що многочлен Джонса і схожі інваріанти цього типу описано в теорії Черна — Саймонса[ru]; Віктор Васильєв і Михайло Гусаров[en] створили теорію інваріантів скінченного типу[en] вузлів. Відомо, що коефіцієнти згаданих многочленів мають скінченний тип (можливо, після деякої «підстановки змінних»).

2003 року показано, що многочлен Александера пов'язаний з гомологією Флоєра[en]. Градуйована ейлерова характеристика гомології Гегора — Флоєра[en] Ожвата і Сабо є многочленом Александера[1].

Приклад

[ред. | ред. код]
Запис Александера — Бріггса Многочлен Александера Многочлен Конвея Многочлен Джонса Многочлен HOMFLY[en]
(тривіальний вузол)
(Трилисник)
(Вісімка)
(Перстач)
(Бабин вузол)
(Прямий вузол)

Запис Александера — Бріггса — це нотація, яка перелічує вузли за їхнім числом перетинів, при цьому зазвичай до списку включають лише прості вузли (дивіться Список простих вузлів[en]).

Зауважимо, що многочлен Александера і многочлен Конвея НЕ МОЖУТЬ розрізнити лівий і правий трилисники.

Не розрізняють вони також бабин вузол і прямий вузол, оскільки композиція вузлів у дає добуток многочленів вузлів.

Див. також

[ред. | ред. код]

Многочлени вузла

[ред. | ред. код]

Пов'язані теми

[ред. | ред. код]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Ozsváth, Szabó, 2003, с. 225—254.

Література

[ред. | ред. код]
  • Colin Adams. The Knot Book. — American Mathematical Society. — ISBN 0-8050-7380-9.
  • W. B. R. Lickorish. An introduction to knot theory. — New York : Springer-Verlag, 1997. — Т. 175. — (Graduate Texts in Mathematics) — ISBN 0-387-98254-X.
  • Peter S. Ozsváth, Zoltán Szabó. Heegaard Floer homology and alternating knots // Geom. Topol. — 2003. — Вип. 7 (4 червня).