Портал:Дрогобич

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Портал:Дрогобич
Дрогобич в Українській Вікіпедії

Дрогобич

Дрогобич — місто обласного підпорядкування в Україні, адміністративний центр Дрогобицького району Львівської області, колишній адміністративний центр Дрогобицької області, регіональний національно-культурний та освітньо-науковий осередок Галичини, значний промисловий центр, вважається столицею "Галицької Каліфорнії" (нафтової Галичини), а також батьківщиною Дрогобицької ковбаси, і є одним з давніх центрів солеваріння в Східній Європі.

За чисельністю населення серед усіх 459 міст України знаходиться на 58-му місці. Населення — близько 77 тис. осіб. (за даними Державного комітету статистики України, 2013).

Друге за потенціалом і населенням місто Львівської області (після Львова), розташоване у 86 км на південь від обласного центру.

Славиться своїми сакральними спорудами. Унікальна дрогобицька дерев'яна церква святого Юра внесена до списку Світової спадщини ЮНЕСКО.

Наша краща (добра чи вибрана) стаття

Дрогобицьке гетто — єврейське гетто в період Другої світової війни, створене нацистською Німеччиною в листопаді 1941 року в місті Дрогобичі на території СРСР, окупованій нацистами в результаті операції «Барбаросса». Значна частина євреїв була знищена в період із серпня по листопад 1942 року, зокрема вивезена поїздами Голокосту[en] до винищувального табору Белжець. Остаточна ліквідація гетто в Дрогобичі відбулася у період з початку травня до кінця серпня 1943 року.

Вибране зображення

Вперше у Дрогобичі

  • 1817 — військові казарми і солеварні Дрогобича вперше в Європі освітлювали гасом.
  • 2012 - вперше у Західній Україні в Дрогобичі почала діяти міська е-енцклопедія (після Києва Дрогобич в Україні другий).
  • 2 квітня 1990 - вперше в Україні перед розвалом СРСР було піднято над місто лише синьо-жовтий український стяг.

Географія Дрогобича

Місто Дрогобич розкинулося у Західній Україні, за 90 км від кордону з Польщею, і за 86 км від обласного центру Львівщини. Дрогобич є адміністративним центром Дрогобицького району Львівської області. Місто лежить на півдні Львівщини у карпатському Передгір'ї. Географічні координати Дрогобича на карті світу – 49°21′14″ північною широти та 23°30′58″ східної довготи. Зі Сходу за рікою Тисмениця над усім Дрогобичем височіє так звана гора Катюша, її висота сягає до 345 м н. р. м. Найнижча точка Дрогобича сягає позначки приблизно 284 м н. р. м., а дрогобицьке середмістя розташоване на висоті близько 300 і вище м н. р. м.


Регіон: ГаличинаСхідна ГаличинаЛьвівська областьДрогобицький районДрогобицька агломерація
Природа: КарпатиЦюхове пасьмоСерет (Побук)Тисмениця
Райони Дрогобича: Дрогобицька міськрадаСтебникМікрорайон КоновальцяМлинки

Най.., най.., най...

Нові статті


Історія Дрогобича

Герб Дрогобича з 9-ма соляними топками
Герб Дрогобича з 9-ма соляними топками

1387 — перша документальна згадка про Дрогобич у Львівському акті
1392 — Володислав Ягайло заклав латинський костел.
1404 — перша згадка про євреїв у Дрогобичі.
1422 — запровадженням магдебурзького права
1817 — військові казарми і солеварні Дрогобича вперше в Європі освітлювали гасом.
1822 — першу нафтову лампу встановлено перед ратушею.
1836 — розпочато освітлення міських вулиць.
1846 — коронний край поділено на 74 повіти й Дрогобич став центром однойменного повіту Самбірського округу.
1883 — за правління Франца Йосифа I почала виходити німецькомовна «Дрогобицька газета» (нім. «Drohobyczer Zeitung»), яка стала виразником інтересів іудейської еліти міста. Це був перший політичний часопис в Дрогобичі.
1888-1898 — посаду міського бургомістра займав гімназійний вчитель, українець за національністю, Ксенофонт Охримович, який, крім того, в 80-х—90-х роках 19 століття був депутатом від Дрогобича до Галицького крайового сейму.
1914 — Перша світова війна. Окупація Дрогобича військами Російської імперії.
1918 — утворення Західноукраїнської народної республіки зі столицею у Львові. Україно-польська війна Захоплення Дрогобича Другою Річчю Посполитою, у складі Львівського воєводства.
1939 — Друга світова війна. Окупація Дрогобича військами Третього Рейху.
1939 — Друга світова війна. Передача німцями Дрогобича Червоній Армії (військам Радянського Союзу). Утворення Дрогобицької області.
1941 — Друга світова війна. Окупація Дрогобича військами Третього Рейху. Утворення Дистрикту «Галичина» з центром у Львові.
1944 — встановлення над Дрогобичем влади Радянського Союзу. Відновлення Дрогобицької області.
1991 — розпад Радянського Союзу. Дрогобич у складі України.
2013 — внесення Дрогобицької дерев'яної церкви Юра у список світової спадщини ЮНЕСКО.


Історія ДрогобичаХронологія Дрогобича
Галицько-Волинське князівствоДанило ГалицькийЯн МенжикРіч ПосполитаРуське воєводствоФранко Іван ЯковичДрогобицький державний педагогічний університет імені Івана ФранкаАвстрійська імперіяКоролівство Галичини та ВолодимиріїАвстро-УгорщинаГалицька митрополіяРуська трійцяНТШПерша світова війнаЗУНРУкраїнсько-польська війна в Галичині 1918—19УГАДруга Річ ПосполитаЛьвівське воєводствоЛьвівські батяриБалакДруга світова війнаЛьвівська областьДистрикт ГаличинаСРСРДрогобицьке геттоМеморіал жертвам німецької окупації 1941-1944 роківУкраїна

Визначні постаті

Юрій Дрогобич
Юрій Дрогобич
Іван Франко
Іван Франко
Бруно Якович Шульц
Бруно Якович Шульц
Елізабет Бергнер
Елізабет Бергнер



Персоналії:Дрогобич‎Міські голови Дрогобича

Культура Дрогобича

Львівська картинна галерея
Львівська картинна галерея

У місті Дрогобичі зосереджено чимало сакральних споруд, має унікальні дерев'яні храми. Одby з них, Церква Святого Юра, занесена у список світової спадщини ЮНЕСКО. Місто подарувало світу чимало художників, письменників, журналістів єврейського, українського та польського походження. У Дрогобичі діє багато музеїв, найвідоміші з яких — Музей Дрогобиччина, Музей Бруно Шульца, Музей Байкерства та інші. У Дрогобичі діє один з найстаріших сільзаводів Європи, кілька театрів, зокрема, Театр Юрія Дрогобича, один з найбільших педагогічних університетів Українів Дрогобицький університет.

Кожні два роки у місті проводять Міжнародний фестиваль Бруно Шульца.


Театри ДрогобичаМузеї ДрогобичаПам'ятники ДрогобичаЗаклади вищої освіти ДрогобичаЦеркви ДрогобичаВулиці ДрогобичаФестивалі Дрогобича

Цікаві факти

  • В Дрогобичі знаходиться "вулиця трьох дат" – В час II Речі Посполитої була то вул. 11 листопада, в час УРСР була то вул. 17 вересня, а в наш час вулиця носить ім'я 22 січня.
  • Дрогобич є єдиним з небагатьох міст, які входили в ІІ Річпосполиту, які не були знищені під час ІІ світової війни.

Допоможіть, будь-ласка

Запрошуємо Вас взяти участь у написанні статей про славне місто Дрогобич.

Ви можете написати власні статті. Для цього наберіть слово або термін, про який ви бажаєте створити статтю, у панелі «Пошук», що знаходиться згори зліва, і натисніть кнопку «Перейти». Якщо статті за вказаним словом або терміном Ви не знайшли, можете створити її використовуючи панель «Створити статтю» розміщену нижче.



Запити на статтіЗапити на зображенняНезавершені статтіЧервоні посилання


Що таке Портали? | Список порталів | Нові портали
Довідка · Пісочниця · Кнайпа · Портали · Проєкти · Запити · Портал спільноти