Кокорудз Іванна Йосипівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Іванна Кокорудз
Ім'я при народженні Іванна Чачковська
Народилася
Станіслав, Українська РСР, СРСР
Померла 1944
Львів, Українська РСР, СРСР
Поховання Личаківський цвинтар
Діяльність педагог
У шлюбі з Ілля Кокорудз

Іванна Йосипівна Кокорудз (до шлюбу Чачковська; 1869, Станиславів — 1944, Львів) — українська галицька педагогиня.

Життєпис[ред. | ред. код]

Дочка директора ґмінної реальної школи у Станиславові Йосипа Чачковського[1], сестра Лева Чачковського.

Іванна Чачковська в 1892 році одружилася з Іллею Кокорудзом та переїхала з ним 1895 року до Львова. Тут працювала учителькою народної школи, була головою «Товариства руських женщин» (з 1932 — «Союз українок»), яке займалось активізацією жіночого руху, поглибленням їхньої освіти, організовувало святкові вечори для дітей, зокрема, святкування Дня святого Миколая. Разом з чоловіком на свої вчительські гроші заклала «Фундацію Іллі й Іванни Кокорудз», що сприяла розвитку українського шкільництва, анонімно надаючи допомогу коштами, одягом бідним учням, студентам. Після смерті чоловіка (1933) стала виконавицею його заповіту і фактично виключно її стараннями були зведені будівлі школи у Львові і с. Дора у передгір'ях Карпат.

Барельєф фундаторам школи № 5

З фундації подружжя збудували будівлю Дівчачих приватних гімназійних курсів «Рідної школи», реорганізуваної у Приватну Дівочу гімназію «Рідної школи», якій 8 вересня 1934 присвоїли ім'я Іванни та Іллі Кокорудзів, а за часів СРСР перетворили на російськомовну школу № 5.

Після смерті чоловіка завершила до 1938-го обладнання школи в Дорі неподалік Яремча, опіку над якою виконували ченці студити.

Вже україномовній школі № 5 повернули 1996 року назву імені Іванни та Іллі Кокорудзів.

Похована на Личаківському цвинтарі Львова.

Посилання[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Ілля та Іванна Кокорудзи — засновники та фундатори приватної дівочої гімназії : 160-літтю від народження І. Кокорудза / З. Служинська, Р. Поліщук, І.-О. Матешук-Грицина. — Львів: Наукове товариство ім. Шевченка: Галицька видавнича спілка, 2017. — 694 с. — ISBN 617-7363-50-6.
  • Приватна дівоча гімназія «Рідної школи» Українського педагогічного товариства імені Іллі та Іванни Кокорудзів у Львові. — Дрогобич : Видавнича фірма «Відродження», 1997. — ISBN 966-538-024.
  1. Драбчук, Іван (02.02.2015). Йосиф Чачковський та його діти. www.galslovo.if.ua. Архів оригіналу за 2 червня 2021. Процитовано 1 червня 2021.