Іван (князь Волощини)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Іван
Країна Волощина
Титул князь
Посада воєвода і князь

Іван або Йоан — князь (воєвода) Мунтенії або Олтенії (Волощини), що правив у другій половині ХІІІ століття. Був господарем земель, розташованих у долині річки Жіу, після найбільшого вторгнення монголо-татар у Центральну Європу.

Поділ земель Волощини згідно з грамотою Йоанітів, 1247 р.

Іван був місцевим слов'янським князем/господарем об'єднання племен в долині притоки Дунаю. Був сучасником князів Сенеслава та Литового. Іван є воєводою, який згадується у дипломі Іоанітів, документі виданому королем Угорщини Белою IV 2 липня 1247 року. Диплом надавав території для Лицарів-госпітальєрів в банаті Северин. У документі дозволялось лицарям оселитися в Северині, де вони мали захищати кордони від половецьких (куманських) набігів. Відповідно до грамоти, король віддав лицарям території на схід від річки Олт, за винятком території якими правили Сенеслав та Литовой.

Іван був володарем князату, який король Угорщини передав лицарям-госпітальєрам. Його землі (князат) були в Південній Олтенії, в долині річки Жіу, а резиденцією воєводства було місто Крайова. Можливо загинув у бою з угорцями або хрестоносцями. Його землі переходять до князя Литового, який під час боротьби з агресією угорців виступає як воєвода і над колишнім князівством Івана.

Історик Йоан-Аурел Поп припускає, що князат Івана був одним з самостійних державних утворень на південь від Карпатських гір.

Джерела

[ред. | ред. код]
  • Treptow, Kurt W. Popa, Marcel: Historical Dictionary of Romania (part ‘Historical Chronology’); Scarecrow Press, Inc., 1996, Lanham and Folkestone; ISBN 0-8108-3179-1
  • Vásáry, István: Cumans and Tatars: Oriental Military in the Pre-Ottoman Balkans, 1185—1365; Cambridge University Press, 2005, Cambridge; ISBN 0-521-83756-1
  • Stan Stoica «Dicționar biografic de istorie a României», Editura MERONIA, 2008, ISBN 978.973.7839.39.8