Індекс Кардаш'ян

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Індекс Кардаш'ян (англ. K-index) — це міра невідповідності між інтересом соціальних медіа до ученого і статистикою його публікацій[1].

Методика розрахунку[ред. | ред. код]

Запропонована в 2014 р. міра порівнює кількість послідовників ученого в Твіттері з кількістю цитувань з його опублікованих статей; названа на честь Кім Кардашян.

Відношення між числом послідовників в Твіттері (F) і числом цитувань (C) визначене як:

Індекс Кардаш'ян можна обчислити як:

де  — дійсне число послідовників ученого у Твіттері і  — та кількість, яку він повинен мати на підставі цитованості своїх робіт.

Інтерпретація[ред. | ред. код]

Високий K-індекс вказує на роздуту наукову популярність, тоді як низький припускає, що ученого недооцінюють. Автор K-індексу пропонує рахувати дослідників, чий K-індекс більше 5, «Кардаш'ян в науці» (англ. Science Kardashian).

Критика[ред. | ред. код]

Для Індексу Кардаш'ян передбачається, що значущість ученого можна виміряти за кількістю цитувань. Це положення піддається критиці[2][3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. - 014-0424-0.pdf The Kardashian index: a measure of discrepant social media profile for scientists (PDF). Genome Biology (15). 30 липня 2014. Процитовано 15 серпня 2014.{{cite journal}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  2. Introducing the "K Index". Архів оригіналу за 30 травня 2016. Процитовано 18 травня 2022.
  3. Citations are not a measure of quality. Архів оригіналу за 19 серпня 2014. Процитовано 31 березня 2016.

Джерела[ред. | ред. код]