Іоан (зодчий)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Іоан
Країна Полоцьке князівство
Діяльність архітектор
Magnum opus Спасо-Преображенська церква (Полоцьк)

Іоан (Іван) (біл. Іаан) — давньоруський зодчий, який працював у Полоцькому князівстві. Можливо, був ченцем одного з тодішніх полоцьких монастирів, керівником будівельних артілей, що могли виконувати значні роботи як у самому Полоцьку, так і в суміжних до нього землях, що входили до складу Полоцької єпархії[1].

Спадщина[ред. | ред. код]

Реконструкція первісного вигляду Спасо-Преображенської церкви в Полоцьку

Звів у XII ст. Спасо-Преображенську церкву Полоцького Спасо-Єфросиніївського монастиря[1]. Вважається також автором Борисоглібської і П'ятницької церкви Бельчицького монастиря. Така думка ґрунтується на тому, що в зазначених будівлях використаний ряд прийомів, які знайшли потім найбільш повне і завершене втілення у Спасо-Преображенському соборі, автором якого, що підтверджено літописними джерелами, він був[1].

На початку XIII ст. багато давньоруських земель приймають ту нову схему хрестово-купольного храму, яка вперше була розроблена полоцьким зодчим Іоаном[2].

Примітки[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Лазука Б. А. Гісторыя беларускага мастацтва. У 2 т. — Мінск : Беларусь, 2007. — Т. 1. Першабытны лад — XVII ст. — 254 с. (біл.)
  • Рэдкалегія: А. А. Воінаў і інш. Архітэктура Беларусі: Энцыкл. даведнік. — Мінск : Беларуская энцыклапедыя імя П. Броўкі, 1993. — 620 с. — (Беларуская энцыклапедыя) — ISBN 5-85700-078-5. (біл.)