Італмас (БПЛА)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Італмас
Тип Дрон-камікадзе
Походження Росія Росія
Історія використання
На озброєнні 2023 —
Оператори Росія Росія
Війни Російське вторгнення в Україну (з 2022)
Історія виробництва
Розроблено 2023
Виготовлення 2023
Характеристики

Двигун DLE 60
Паливо Газ
Операційна
дальність
200 км

Італмас (рос. Италмас або рос. Изделие 54) або Герань-3 — російський баражуючий боєприпас розроблений компанією ZALA[1]

Опис[ред. | ред. код]

Італмас є спрощеним та дешевшим аналогом Shaned-136. Через свій специфічний звук в польоті в народі був прозваний «газонокосаркою».[2] Кодова назва БПЛА на виробництві - «Изделие 54».

Характеристики[ред. | ред. код]

БПЛА побудований за схемою "літаюче крило", як і безпілотник Shahed-136, а також ізраїльський дрон-камікадзе IAI Harop. БПЛА має дальність до 200 км, але зі зменшеною бойовою частиною - він начебто має працювати по цілях у глибокому тилу, знищуючи артилерію, РСЗВ, склади тощо.[3]

Силову установку дрона начебто встановлено в носі апарата, щоб підвищити скритність від ракет ППО з тепловими головками наведення. Крім того, як стверджують ЗМІ, додаткове обдування двигуна тягнучим гвинтом дає змогу значно знизити теплове випромінювання.

За не підтвердженними данними в Італмас використовуються нові алгоритми штучного інтелекту. Зокрема, росіяни вбудовують контрабандні американські процесори, а алгоритми, що підключаються до камери дрону, можуть виявляти орієнтири і здійснювати навігацію, коли GPS глушиться, а машинне навчання може ідентифікувати цілі без втручання людини.[4]

Бойове застосування[ред. | ред. код]

Вночі 22 жовтня 2023 російська армія застосувала дрони камікадзе «Італмас» для ударів по Київщині.[5]

Оператори[ред. | ред. код]

Росія Росія[6]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. У РФ почали говорити про перше застосування дронів-камікадзе "Италмас" або "Герань-3" | Defense Express. defence-ua.com (укр.). Процитовано 23 жовтня 2023.
  2. https://fakty.com.ua/ua/ukraine/20231023-rf-pochala-zapuskaty-zamist-mopediv-gazonokosarky-shho-vidomo-pro-novi-drony-ta-u-chomu-nebezpeka/. {{cite news}}: Пропущений або порожній |title= (довідка)
  3. Италмас или Изделие 54. Чем Россия атакует Украину. korrespondent.net (рос.). Процитовано 15 січня 2024.
  4. Hambling, David. Russia’s New Long-Range Kamikaze Drone Will Be Built In A Shopping Mall. Forbes (англ.). Процитовано 15 січня 2024.
  5. "Мини-Герани расчистят путь для крылатых ракет": как РФ пугает дронами-"газонокосилками". ФОКУС (рос.). 23 жовтня 2023. Процитовано 23 жовтня 2023.
  6. Эволюция "Герани": в России похвастались новым дальнобойным дроном "Италмас" (фото). ФОКУС (рос.). 21 вересня 2023. Процитовано 23 жовтня 2023.