Інґві і Альв

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Їнгві)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Інґві і Альв
Конунги Альв і Інґві вбивають один одного
Народився IV ст.
Уппланд
Помер IV ст.
·загибель
Національність свеї
Титул конунґи
Термін сер. IV ст.
Попередник Алрік
Ерік I
Наступник Гуґлейк
Конфесія поганство
Рід Інґлінґи
Батько Алрік
Мати Дагейд

Інґві і Альв (Альф) (*Yngvi och Alf, сер. IV ст.) — легендарні конунґи свеїв. Основні відомості містяться в «Сазі про Інґлінґів».

Життєпис[ред. | ред. код]

Походили з роду Інґлінґів. Були синами конунґа Алріка (відповідно до «Історії Норвегії» — Аґні, а «Діянь данів» — Альв був батьком Інґві) та Дагейди, доньки конунґа Даґа Мудрого. Інґві був дуже войовничим і завжди здобував перемогу. Він був гарний на вигляд, добре володів різними мистецтвами, сильний, відважний в бою, щедрий і любив повеселитися. Завдяки всьому цьому його славили і любили. Альв, його брат, сидів удома і не ходив в походи, за це його прозвали Малятко Альв. Він був мовчазний, гордовитий і суворий.

Дружину Альва звали Бера. Вона була гарніше інших жінок, була велична і життєрадісна. Одного разу восени Інґві повернувся з вікінзького походу до Старої Уппсали. Він дуже тоді уславився. Інґві часто вечорами подовгу сидів і бенкетував. А Альв зазвичай рано лягав спати. Бера, його дружина, часто проводила вечори за бесідою з Інґві. Альв не раз казав їй, щоб вона не лягала так пізно спати, і що він не хоче чекати її в ліжку. А Бера відповідала, що щасливою була б та жінка, чиїм чоловіком був би Інґві, а не Альв. Той дуже сердився, коли вона так говорила.

Одного вечора Альв увійшов в палату в той час, коли Бера і Інґві сиділи на почесній лаві і розмовляли один з одним. У Інґві на колінах лежав меч. Люди були дуже п'яні і не помітили, як увійшов Альв. Він підійшов до почесної лаві, вихопив з-під плаща меч і пронизав ним Інґві, свого брата. Той скочив, змахнув своїм мечем і зарубав Альва. Обидва впали мертві на підлогу. Альв та Інґві були поховані в кургані на Полях Фюрі. Владу успадкував двоюрідний брат померлих Гуґлейк.

Родина[ред. | ред. код]

Стосовно дружини Інґві відсутні перекази, але він мав доньку Інґеборґу. Альв мав від Бери синів Йорунда та Еріка. За іншою легендою Йорунд і Ерік були синами Інґві, а Гуґлейк — Альва.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Snorre Sturlasson (1991). Nordiska kungasagor. 1, Från Ynglingasagan till Olav Tryggvasons saga. Stockholm: Fabel. sid. 43. Libris 1266026. ISBN 91-7842-122-5
  • Inger Ekrem e Lars Boje Mortensen, Historia Norwegie, Museum Tusculanum Press, 2003, ISBN 87-7289-813-5.
  • Shami Ghosh, II-Skaldic verse saga prose: transmission and reliability, in Kings' Sagas and Norwegian History: Problems and Perspectives, BRILL, 23 settembre 2011, pp. 27-29, ISBN 90-04-20989-1.