Абдаштарт І

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Абдаштарт І Філелін (фінік. בדַשְתְּרְתְּ, дав.-гр. Στράτων) — цар фінікійського міста Сідон у 365352 рр. до н. е. В давньогрецьких істориків відомий як Стратон.

Життєпис[ред. | ред. код]

Прихильник зближення з Афінами. У 367 р. до н. е. афінські народні збори ухвалили рішення про надання сідонському царю і його нащадкам проксенії (так звана «сідонська псефізма») і звільнили сідонських купців від сплати податку на іноземців (метекіона) і надзвичайного податку (ейсфори). Заснував місто, яке у греків було відоме як Стратонова Башта.

У 362 р. до н. е. підняв повстання проти перської влади. На сідонських монетах замість зображення перського володаря почали карбувати профіль Абдаштарта I.

Підтримав фараона Таха, який також виступив проти персів[1]. Після того як в Єгипті спалахнув заколот, очолений Нектанебом надав Таху прихисток у Сідоні[2].

Після придушення повстання перси усунули Абдаштарта I від влади, а сам Сідон — позбавили самоврядування. Керування передали Мазею, сатрапу Кілікії та Заріччя. Проте невдовзі відновлено царську владу без права карбування. Царем став Теннес.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Плутарх. Агесилай, 37
  2. Плутарх. Агесилай, 38