Абу'л Валід Мухаммад

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Абу'л Валід Мухаммад
Народився 1020
Кордова, Андалусія, Іспанія
Помер 28 липня 1070
Xaltixd, Іспанія
Країна Кордовська тайфа
Діяльність губернатор
Рід Jawharid dynastyd
Батько Абу'л-Хазм Джохар ібн Мухаммад
Діти Абд аль-Малік (шейх Кордови)

Абу'л Валід Мухаммад ібн Джохар ар-Рашид (араб. أبو الوليد محمد بن جهور الرشيد‎; бл. 1020 — 28 липня 1070) — 2-й шейх Кордовської тайфи в 10431063 роках. Почесне ім'я ар-Рашид перекладається як «Той, хто веде правильним шляхом».

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з династії Бану-Джохар. Син Абу'л-Хазм Джохара, шейха Кордовської тайфи. Народився близько 1020 року в Кордові. 1043 року після смерті батька успадкував владу, але затверджений радою знаті і улемів.

З самого початку мусив придушити спробу Омеядів повернути собі владу в Кордові. Потім він розкрив брехню Аббада II, еміра, що намагався захопити Кордоби видаючи простолюдина за Гішама II.

У внутрішніх справах продовжив політику попередників, спрямовану на обмеження втручання шурти (на кшталт поліції) у справи цивільних осіб, скасував конфіскацію майна, що була здійснена до 1031 року. Разом з тим значного впливу набув візир Ібн аль-Рака.

У зовнішній політиці також намагався тримати лінію батька, залишаючись посередниками між емірами тайф. 1051 року зумів замирити правителів Бадахосу, Кармони і Севільї. Водночас надав притулок правителям й їх родинам з тайф Ньєбла, Уельва, Альхесірас.

З 1058 року став долучати сина Абд аль-Маліка до державних справ. 1063 року зрікся влади на користь синів Абд ар-Рахмана і Абд аль-Маліка. Першому передав цивільне управління та скарбницю, другому — військо. Невдовзі між синами почалася війна, в якій переміг Абд аль-Малік.

1070 року Кордобу було захоплено севільським еміром аль-Мутамідом, який заслав Абу'л Валіда Мухаммада до Шалтіша (південний захід Піренеїв), де той невдовзі помер.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Huici-Miranda, A. «Djahwarids». En The enciclopaedia of Islam. Volum II. Leiden: E.J. Brill, 1991. ISBN 90-04-07026-5