Абу-Бакр Атіку

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Абу-Бакр Атіку
Народився 1782
Помер 1842
Сокото, Нігерія
Країна Нігерія
Посада султан Сокотоd
Батько Усман дан Фодіо

Абу-Бакр (Абубакар) Атіку I (1782 — 23 листопада 1842) — султан Сокото в 18371842 роках.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з фульбського роду Торонкава. Син проповідника Усмана дан Фодіо та його другої дружини. Народився 1782 року. Під орудою батька виховувався в державі Гобір. 1804 року разом з батьком та братами очолив повстання проти еміра Юнфу. 1817 року після смерті Усмана дан Фодіо виступив проти брата Мухаммада, намагаючись захопити владу в державі. Втім невдовзі, не маючи значної підтримки, здався. Один рік провів у в'язниці. По звільненню 1818 року стає радником султана Мухаммада Белло.

1837 року після смерті брата оголошений новим султаном Сокото. Швидко придушив виступи декількох емірів, що намагалися підтримати інших претендентів на трон. Переніс столицю до м. Сокото. Намагався обмежити розваги підданих, заборонивши танці та музику. Потім зробив навчання набагато суворішим.

Поступово вступив у конфлікт з більшістю емірів та представниками народу хауса, що були невдоволені жорсткою ісламізацією. У 1841 році султан втрутився у конфілкт в еміраті Адамауа, визнавши правителем його частини Хаммана Самбо. Це призвело до конфлікту з Модібо Адама, якого ще призначив Усман дан Фодіо.

У 1842 року султан очолив похід проти повсталих Гобіри, Данті, Мараді, де зазнав поранення, від якого невдовзі помер в Катуру. Йому спадкував небіж Алі Бабба ібн Белло.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Falola, Toyin (2009). Historical Dictionary of Nigeria. Lanham, Md: Scarecrow Press.
  • Mikaberidze, Alexander (2011). Conflict and Conquest in the Islamic World. Santa Barbara, CA: ABC-CLIO.
  • Njeuma, Martin Z. (2012). Fulani Hegemony in Yola (Old Adamawa) 1809—1902. Cameroon: Langa.