Алі Бабба ібн Белло

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Алі Бабба ібн Белло
Народився 1808
Wurnod, Сокото, Нігерія
Помер 21 жовтня 1859(1859-10-21)
Сокото, Нігерія
Країна Нігерія
Титул султан
Посада султан Сокотоd
Батько Мухаммад Белло
Діти Muhammadu Attahiru IId

Алі Бабба (Алію) ібн Мухаммад Белло (1804 — 21 жовтня 1859) — султан Сокото в 18421859 роках.

Життєпис[ред. | ред. код]

Старший син Мухаммада Белло, султана Сокото, і наложниці з хауса Ладі. Народився 1804 року в м.Вурмо. Здобув класичну ісламську освіту. Брав участь у походах та державних справах батька.

1842 року після смерті стрийка — Абу-Бакра Атіку — обирається новим султаном Сокото. Спрямував свої зусилля на зміцнення держави, залагодивши конфлікти з емірами, які знову стали опорою султана. Невдовзі після сходження на трон приборкав повстання в Гобірі. Також остаточно замирився з Борну, оскільки постав перед загрозою розпаду держави через повстання 1849 року еміратів Кеббі, Денді і Замфарі. Султанським військам вдалося придушити ці виступи, захопивши Якубу Надаре, еміра Кеббі, а родича Ахмаду Атіку, еміра Замфарі, підкоритися. Але султан не зміг приборкати емірат Хадеджія, що після 10-річної війни домігся фактичної незалежності.

1853 року завдяки посередництву Генріха Барта домовився про торгівлю з британцями, які закріпилися в Лагосі. Також зміцнено торгівельні угоди з усіма мусульманськими сусідами.

В подальшому підкорив емірат Бусса в Боргу, який знову став незалежним. Здійснив походи на північний захід, встановивши зверхність над тамтешніми туарегами. Помер 1859 року. Йому спадкував стриєчний брат Ахмаду Атіку.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Falola, Toyin (2009). Historical Dictionary of Nigeria. Lanham, Md: Scarecrow Press.
  • Mikaberidze, Alexander (2011). Conflict and Conquest in the Islamic World. Santa Barbara, CA: ABC-CLIO.
  • Njeuma, Martin Z. (2012). Fulani Hegemony in Yola (Old Adamawa) 1809—1902. Cameroon: Langa.