Абу аль-Хаттар аль-Хусам ібн-Дарар аль-Кальбі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Абу аль-Хаттар аль-Хусам ібн-Дарар аль-Кальбі
Помер 745
Кадіс, Андалусія, Іспанія
Громадянство єменський араб
Національність араб
Діяльність воєначальник, правитель
Посада валі
Термін 743745 роки
Попередник Талаба ібн-Салама аль-Амілі
Наступник Туваба ібн-Салама аль-Гудамі
Конфесія іслам
Рід аль-Кальбі
Батько Хусам ібн-Дарар

Абу аль-Хаттар аль-Хусам ібн-Дарар аль-Кальбі (*араб. أبو الخطار الحسام بن ضرار الكلبي‎‎‎ —747) — валі Аль-Андалуса у 743745 роках.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив родом з єменських арабів. Був відомий службою в Іфрикії. На початку 742 року відправлено Хундхали ібн-Сафвана аль-Кальбі, валі Іфрикії, до Піренейського півострова задля залагодження конфлікту між андалузцями та сирійськими арабами. У березні 743 року змінив на посаді валі Талаба ібн-Салама аль-Амілі.

З самого початку каденції оголосив амністію повсталим берберам та андалусцям. Слідом за цим налагодив відносини з християнським населенням, домовившись в обмін на пільги отримувати військову допомогу від вестготської знаті.

Втім, обмеження впливу єменських арабів призвело до потужного повстання останніх у 745 році. На чолі них стали Ас-Сумайла ібн-Хатім аль-Кілабі та Туваба ібн-Салама аль-Гудамі. У вирішальній битві Абу аль-Хаттар зазнав поразки при Гвадалете, потрапивши у полон. Перебував у в'язниці Кордоби. Вийшов на волю після смерті валі Туваба ібн-Салами у 746 році.

Втік до міста Ньєбла, де почав збирати вірні війська. У 747 році спробував повернути собі посаду валі, але в битві при Секунді (поблизу Кордови) зазнав поразки від Маадитів і потрапив у полон. Невдовзі був страчений.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Rafael Altamira, «Il califfato occidentale», in Storia del mondo medievale, vol. II, 1999, pp. 477—515.
  • Dozy, Reinhart and Stokes, Francis Griffin (2003). Spanish Islam: A History of the Muslims in Spain. Kessinger Publishing. ISBN 978-0-7661-7823-6, pp. 145—156.