Туваба ібн-Салама аль-Гудамі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Туваба ібн-Салама аль-Гудамі
Народився невідомо
Помер 746
Країна  Омеядський халіфат
Національність єменський араб
Діяльність воєначальник, правитель
Посада валі
Термін 745746 роки
Попередник Абу аль-Хаттар аль-Хусам ібн-Дарар аль-Кальбі
Наступник Абд ар-Рахман ібн-Катір аль-Лахмі
Конфесія іслам
Батько Салама

Туваба ібн-Салама аль-Гудамі (*араб. ثوابة بن سلامة الجذامي‎‎‎, д/н —746) — валі Аль-Андалуса у 745746 роках.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив із сирійських арабів. Розпочав службу в Іфрикії в часи Куйсума ібн-Іяда аль-Касі, валі Іфрикії, у 741 році. Після цього брав участь у поході проти берберського повстання в Магрибі. Після поразки військ халіфа, врятувався у Сеуті.

742 року в складі військ Балджа ібн-Біхра перебрався до Аль-Андалуса. Вірно служив Балджу ібн-Біхру аль-Кушайрі та Талабу ібн-Саламу протягом 742—743 років. Після повалення останнього й заміни на Абу аль-Хаттар (був з єменських арабів).

У 745 році разом з Ас-Сумайла ібн-Хатім аль-Кілабі очолив повстання проти валі Абу аль-Хаттара, який став обмежувати права сирійських арабів. Переміг суперника у битві при Гваделеті. У серпні того ж року Туваба стає новим валі Аль-Андалуса. Втім фактично поділяв владу з Ас-Сумайлом.

Протягом його каденції тривали конфлікти сирійців з сарацинами. Цим скористався Альфонсо I, король Астурії, який зумів захопити частину Кантабрії (область Алава). Правління було нетривалим — помер у жовтні 746 року.

Новим намісником Аль-Андалуса халіфом Марваном II було призначено Абд ар-Рахмана ібн-Катіра аль-Лахмі.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Díez, Gonzalo Martínez. (2005). El condado de Castilla, 711—1038. Marcial Pons Historia. ISBN 978-84-95379-94-8, p. 743.