Автомагістраль 65 (Йорданія)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Автомагістраль 65

Шосе Мертвого моря, що проходить повз Мертве море
Загальні дані
Країна  Йорданія
Номер 65
Довжина 419 км
початок Акаба
кінець Ірбід

CMNS: Автомагістраль 65 у Вікісховищі

Автомагістраль 65, також відома як шосе Мертвого моря, — це шосе з півночі на південь в Йорданії. Починається в Акабі, проходить через Ваді-Араба і примикає до Мертвого моря та долини Йордану до західного передмістя міста Ірбід на північному краю Йорданії.

Розробка[ред. | ред. код]

Автомагістраль 65 пролягає через міст

Перша частина магістралі була задумана в 1974 році як шосе Сафі-Акаба. Після того, як шосе досягло Сафі (у 1977 році), були розроблені подальші плани щодо шосе Мертвого моря на північ. Проте довгий час існувала неповна ділянка між Мазраа та Зарою.

Пізніше шосе 65 було включено до 25-річного плану Йорданії щодо будівництва розгалуженої мережі доріг, яка проходить по всій країні. Це передбачає будівництво кільцевих доріг навколо великих міст, таких як Ірбід, Солт або його столиця Амман. Очікується, що після завершення дослідження щодо покращення доріг цього проекту сягне 1,8 мільярда доларів США.

Туристичні пам'ятки[ред. | ред. код]

Це шосе проходить з півночі на південь від мухафази Ірбід уздовж Мертвого моря. На північ від Мертвого моря є місце під назвою Поташ Сіті, аж до Акаби.

Дивись також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]