Агнешка Гаупе-Калька

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Агнешка Гаупе-Калька
пол. Agnieszka Haupe-Kalka
Народилася 13 червня 1970(1970-06-13) (53 роки)
Зелена Гура, Республіка Польща
Країна  Республіка Польща
Діяльність письменниця, поетка, перекладачка
Сфера роботи лірика
Мова творів польська
Роки активності 1990-ті — тепер. час
Жанр поезія
У шлюбі з Dieter Kalkad

CMNS: Агнешка Гаупе-Калька у Вікісховищі

Агнешка Гаупе-Калька (пол. Agnieszka Haupe-Kalka; нар. 16 червня 1970, Зелена Гура, Польська Народна Республіка) — польська поетеса, письменниця і перекладачка. Лауреатка премії мера Зеленої Гури (1994).

Біографія[ред. | ред. код]

Агнешка Гаупе народилася в Зеленій Гурі в 1970 році. Її дідусь і бабуся по батькові, Вацлав та Марія Гаупе, під час Другої світової війни були активними учасниками Опору в Польщі і пережили ув'язнення в концентраційних таборах Освенцим, Біркенау і Бухенвальд[1].

Як членкиня літературної групи "Die Hülle", була серед організаторів фестивалю "Grochowice'93", присвяченого десятій річниці з дня смерті поета і перекладача Едварда Стахури. У 1994 році вона отримала премію мера Зеленої Гури.

У 1996 і 1998 роках була учасницею німецько-польського «Пароплава поетів»[de], де познайомилася з німецьким бардом Дітером Калькою[de]. 12 вересня 1998 року у Франкфурті-на-Одері вони одружилися. У пресі їх одруження отримало назву "весілля поетів".

У 1995 році, разом з поетами Йолантою Питель[pl], Катаржиною Ярош-Рабей[pl] і Владиславом Клепкою[pl], стала співзасновницею "Асоціації нині живих поетів" в Зеленій Гурі. У 1995-1998 роках співорганізатор «Університету поезії». У 1997 році в Любліні брала участь у німецько-польському поетичному фестивалі і працювала над публікацією антології «Lubliner Lift / Lubelska winda» («Люблінський ліфт»).

З Дітером Калькою заснувала проєкт "Діти придумують казки". Брала участь у фестивалі радіо-драми в місті Руст, в Австрії, представивши на ньому свою радіоп'єсу «Дзеркальні образи двох народів», яку пізніше представлено публіці під час симпозіуму в Конференц-центрі в Освенцимі. Її прозу і поезію німецькою мовою опубліковано у виданні "Ostragehege" і на порталі "Portalpolen".

Агнешка Гаупе також розробляє настільні ігри. Вона взяла участь у ярмарку ігор у Геттінгені. З 1996 по 2005 рік жила в Німеччині та Польщі. З 2006 року проживає в Ірландії, займаючись перекладами з польської на англійську та німецьку мови.

Примітка[ред. | ред. код]

  1. Agnieszka Haupe-Kalka — Biografia. Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 19 жовтня 2017.

Посилання[ред. | ред. код]