Аддис-Абебська угода

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Аддис-Абебська угода (англ. Addis Ababa Agreement) — була підписана в 1972 році, поклавши край суданській громадянській війні. Домовленості, досягнуті між сторонами, були включені в конституцію Судану.

Результати[ред. | ред. код]

Аддис-Абебська угода гарантувала автономію для південного регіону країни (що складався з трьох провінцій), створення 12-тисячної армії, в якій було б порівну північних і південних офіцерів. Арабська мова визнавалася єдиною офіційною мовою в Судані, а англійська отримала статус регіональної мови на півдні країни.[1]

Розірвання договору[ред. | ред. код]

Угода не змогла розвіяти напруженість в країні, за 10 років мирного життя сторонам так і не вдалося навчитися мирно співіснувати в одній державі. У 1983 році президент Судану Джафар Мухаммед Німейрі оголосив про створення ісламської держави, який живе за законами шаріату, в тому числі і для християн на півдні країни. Автономна область Південний Судан була скасована 5 червня 1983 року, поклавши початок Другій громадянській війні.[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. The Sudan. Архів оригіналу за 13 травня 2020. Процитовано 9 червня 2016.
  2. HISTORY OF SOUTHERN SUDAN (HOSS). Архів оригіналу за 16 липня 2011. Процитовано 9 червня 2016. {{cite web}}: Текст «Pachodo.org English Articles» проігноровано (довідка)