Академічна заборгованість

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Академічна заборгованість (англ. Academic backlog) виникає у разі, коли:

За студентським сленгом – «хвіст».

Погашення академічної заборгованості[ред. | ред. код]

Раніше державою було встановлено особливості погашення академічної заборгованості – студентам, які одержали під час сесії не більше двох незадовільних оцінок, дозволялося ліквідувати академічну заборгованість до початку наступного семестру. Повторне складання екзаменів допускалося не більше двох разів з кожної дисципліни: один раз викладачу, другий – комісії, яка створювалася деканом факультету (завідувачем відділення).[2]

Сьогодні встановлення вимог та процедур з погашення академічної заборгованості знаходяться у віданні вищих начальних закладів. Так, Тимчасове положення про організацію освітнього процесу в НТУУ «КПІ» встановлює, що:

  • У разі отримання незадовільної оцінки, перескладання екзамену (заліку) з кредитного модуля допускається не більше двох разів. При другому перескладанні екзамен (залік) у студента може приймати комісія, яка створюється директором інституту/деканом факультету. Оцінка комісії є остаточною.
  • Студентам, які одержали під час семестрового контролю не більше двох незадовільних оцінок, дозволяється ліквідувати академічну заборгованість. Ліквідація студентами академічної заборгованості проводиться протягом тижня після закінчення сесії.
  • За наявності поважних причин (хвороба, сімейні обставини та ін.), що документально підтверджені, окремим студентам директор інституту/декан факультету за узгодженням з департаментом навчально-виховної роботи університету може встановлювати індивідуальний графік складання екзаменів (заліків) або ліквідації академічної заборгованості тривалістю не більше місяця з початку наступного навчального семестру. Якщо цей термін є недостатнім для виконання індивідуального графіку, розглядається питання про надання студенту академічної відпустки або повторного курсу навчання.
  • наявність академічної заборгованості по закінченні встановленого терміну її ліквідації є підставою для відрахування студента: «Студенти, які не ліквідували академічну заборгованість у встановлені терміни, відраховуються з університету наказом про відрахування, який подається керівником структурного підрозділу на підпис ректору після закінчення визначеного терміну складання академічної заборгованості».[3]

Окремо на загальнодержавному рівні встановлені вимоги погашення академічної заборгованості у вищих військових навчальних закладах Міністерства оборони України (ВВНЗ) та військових навчальних підрозділах вищого навчального закладу України (ВНП ВНЗ): Курсанти (слухачі, студенти), які не виконали індивідуальні завдання або не склали диференційований залік чи екзамен з поважних причин, ліквідують академічну заборгованість у термін, встановлений керівником ВВНЗ та ВНП ВНЗ. Повторне перескладання диференційованого заліку або екзамену допускається не більше двох разів. Друге перескладання диференційованого заліку або екзамену у курсантів (слухачів, студентів) приймає комісія, яка створюється керівником (начальником, завідувачем) кафедри.

Також встановлено, що курсанти (слухачі, студенти), які під час семестрового контролю отримали оцінки "незадовільно" з трьох і більше навчальних дисциплін або при другому повторному перескладанні комісії диференційованого заліку чи екзамену отримали оцінку "незадовільно", відраховуються з ВВНЗ (ВНП ВНЗ).[4]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Порядок призначення і виплати стипендій, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 12 липня 2004 р. № 882 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 28 грудня 2016 р. № 1050). Архів оригіналу за 22 січня 2017. Процитовано 23 травня 2017.
  2. Положення про організацію навчального процесу у вищих навчальних закладах,затверджене наказом Міністерства освіти України від 2 червня 1993 р. N 161 (втратило чинність на підставі Наказу Міністерства освіти і науки № 1310 від 13.11.2014). Архів оригіналу за 9 січня 2017. Процитовано 23 травня 2017.
  3. Тимчасове положення про організацію освітнього процесу в НТУУ «КПІ» / Уклад.: В. П. Головенкін, С. В. Мельниченко; за заг. ред. Ю.І. Якименка. – К.: НТУУ «КПІ», 2015. – 102 с. Архів оригіналу за 4 червня 2017. Процитовано 23 травня 2017.
  4. Положення про особливості організації освітнього процесу у вищих військових навчальних закладах Міністерства оборони України та військових навчальних підрозділах вищих навчальних закладів України, затверджене Наказом Міністерства оборони України від 20.07.2015 № 346. Архів оригіналу за 7 грудня 2016. Процитовано 23 травня 2017.