Акмаль, дракон і принцеса

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Акмаль, дракон і принцеса
Жанрказка
РежисерЮрій Степчук
СценаристЛев Аркадьєв
У головних
ролях
Сократ Сулейманов
Дільноз Расулова
Раджаб Адашев
Ірода Алієва
ОператорЛев Симбірцев
КомпозиторЄвген Ширяєв
ХудожникІгор Гуленко
Кінокомпанія«Узбекфільм»
Тривалість63 хв.
Моваросійська
КраїнаСРСР СРСР
Рік1981
IMDbID 1718717
НаступнийНові пригоди Акмаля

«Акмаль, дракон і принцеса» — радянський дитячий художній фільм (перший з кінодилогії про пригоди хлопчика Акмаля в чарівній країні), випущений у 1981 році кіностудією «Узбекфільм». Знімання фільму проходили в Ташкенті.

Сюжет

[ред. | ред. код]

Фільм починається з пошуків хлопчика Акмаля, який вже неодноразово йшов з дому в пошуках пригод. Коли його знаходять, він стверджує, що побував в казці. Опинившись в казці й зорієнтувавшись в часі, начитаний Акмаль згадує, що принцесі Гузалі загрожує небезпека: сьогодні на заході сонця її повинен викрасти дракон Кара-Батур. За допомогою дідуся-чарівника він вирушає попередити людей.

Однак Акмаль запізнився — коли він прийшов до міста, там уже побував дракон, який викрав принцесу, а інших жителів зачарував, позбавивши можливості рухатися. Врятувався тільки батько принцеси — хан, який під час нападу дракона сховався під столом. Акмаль вирушає по слідах дракона, а хан, випадково торкнувшись одного з підданих, також застигає на місці. На шляху Акмалю зустрічається відьма з єдиним хворим зубом. Акмаль, вирвавши їй зуб, позбавляє її від страждань і відьма в подяку вирішує допомогти йому.

Акмаль вступає в сутичку з драконом. До нього на допомогу встигає міліціонер Нурієв, який розшукує його. Удвох вони за допомогою казкового вогняного тюльпана долають Кара-Батура.

У ролях

[ред. | ред. код]

Знімальна група

[ред. | ред. код]

Посилання

[ред. | ред. код]