Ален Рудий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ален Рудий
фр. Alain le Roux
Народився 11 століття
Помер 4 серпня 1093
Поховання Бері-Сент-Едмендс
Країна Франція
Діяльність військовослужбовець
Знання мов французька
Титул граф[d]
Посада граф Річмонд
Батько Одо, граф Пент'єврський
Брати, сестри Stephen, Count of Trégord, Geoffrey I, count of Penthièvred і Бріан Бретонський

Ален Рудий (фр. Alain Le Roux; бл. 10401093) — бретонський лицар, брав участь у нормандському завоюванні Англії, засновник Річмондського замку.

Біографія[ред. | ред. код]

Ален був другим сином Еда, графа де Пент'євра, представника молодшої лінії правлячої в Бретані герцогської династії, і Агнеси Корнуайської, сестри Хоеля II, герцога Бретонського. Разом зі своїм братом Бріаном, Ален взяв активну участь у завоюванні Англії нормандським герцогом Вільгельмом Завойовником, у тому числі в битві при Гастінгсі, причому особливо відзначився в ході підпорядкування Північної Англії в 10701071 роках.

Вид на Річмондський замок, заснований Аленом Рудим

За свою службу Ален отримав від короля Вільгельма великі володіння в Йоркширі та інших графствах Англії, що раніше належали англосаксонському Ерлу Едвіну, а в 1072 році він успадкував землі свого брата Бріана. Центром володінь Алена Рудого став заснований ним замок Річмонд в Північному Йоркширі, який вважається першим кам'яним замком в Англії[1]. Територія, що знаходиться у володінні Алена Рудого, була досить значна (більше 200 манорів) і перебувала в стратегічно важливому районі країни, охороняючи шляхи з Шотландії вглиб Англії. Відомо, що як ленний обов'язок перед королем за свої землі, Ален був повинен забезпечувати охорону Ричмондського замку тридцятьма лицарями, змінюваними кожні два місяці[2]. Пізніше володіння Алена навколо Річмонда склали окреме графство Річмондшир, що стало спадковим володінням Бретонського герцогського дому.

Близько 1089 року Ален Рудий помер і був похований в абатстві Бері-Сент-Едмендс. Ален ніколи не був одружений і дітей не мав. Йому успадковував його молодший брат Ален Чорний (фр. Alain Le Noir; помер в 1093), великий землевласник Східної Англії, після смерті якого їх землі перейшли Етьєну I, графу де Пентьевр. Син останнього, також званий Аленом Чорним, в 1137 році отримав титул графа Річмонда.

У 2015 році Ален зайняв 8 місце найбагатших людей в історії на думку Time. На момент смерті його статки становили 11000 фунтів стерлінгів — близько 7 % ВВП Англії того часу (у перерахунку на курс 2014 року — 194 мільярди доларів)[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. До цього нормандці, в основному, зводили в Англії прості фортечні споруди із землі і дерева (тип «motte and bailey»).
  2. Книга Страшного суду.
  3. Топ-10 найбагатших людей в історії. Архів оригіналу за 6 серпня 2015. Процитовано 4 серпня 2015.

Література[ред. | ред. код]