Амсберґ (рід)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Амсберґ (рід)
Герб роду
Держава  Німеччина і  Нідерланди
CMNS: Amsberg family у Вікісховищі

Амсберґ (нім. von Amsberg, нід. van Amsberg) — німецький шляхетський рід, що походив з Мекленбурґу. Патрилінійним головою династії є король Нідерландів Віллем-Олександр.

Походить від коваля, пекаря. Парафіяльний парох Август Амсберг (1747–1820) почав називати себе «фон Амсберґ» у 1795 році. Право на шляхетство було надано Фрідріхом Францом III, Великим Князем Мекленбург-Шверін у 1891 році. Завдяки цьому дозволу на використання шляхетського привілею родина фактично стала частиною нетитулованої нижчої аристократії Великого князівства Мекленбург-Шверін.

Члени родини живуть у Нідерландах і Північній Німеччині. Їх найвідомішим представником є нинішній голова династії (тобто старший нащадок по чоловічій лінії) король Нідерландів Віллем-Олександр. Король Віллем-Олександр має лише доньок. Його брати та діти його братів носять титул «Йонхер ван Амсберґ» (Jonkheer (або жіночий Jonkvrouw) van Amsberg) і мають прізвище «ван Оранські-Нассау ван Амсберґ» (van Oranje-Nassau van Amsberg).

Родовід[ред. | ред. код]

Династія веде свій початок від Юргена Амтсберґа (пом. 1686), майстра-коваля села Швіхтенберг поблизу Боррентіну, що на той час входило до складу Шведської Померанії. Його син був пекарем, а правнук Йоганн Давид Теодор Август Амсберґ (1747–1820), протестантський парох парафіяльної церкви Кавельсторф поблизу Ростока в князівстві Мекленбурґ-Шверін, приблизно з 1795 року почав іменував себе "фон Амсберґ". Представники роду Амсберґів спочатку були простолюдинами, і прийменник, ймовірно, використовувався для позначення родини від імені їхніх предків, а не від назви місця, звідки вони походять. Син пароха - Филип Август фон Амсберг (1788–1871) ініціював створення Державної залізниці Князівства Брауншвейг, відкритої 1838 року. Родина отримала офіційний дозвіл на шляхетський титул указом Великого Князя Мекленбурзького-Шверінського у 1891 році.

10 березня 1966 року Клаус фон Амсберґ одружився зі спадкоємицею голландського престолу, принцесою Беатрікс Оранською-Нассау, а з 1980 року до своєї смерті в 2002 році був принцом-консортом Королівства Нідерландів. Він є батьком Віллема-Олександра, короля Нідерландів, і принца Йонхіра ван Амсберґа. Молодший брат Віллема-Олександра, принц Фрізо ван Оранж-Нассау ван Амсберґ, після шлюбу з Мейбл Віссе-Сміт, втратив свій статус принца Нідерландів, але для своїх дітей отримав титул графа/графині Оранж-Нассау. Шлюб третього сина принца Константіна дав, наразі, єдиного спадкоємця чоловічої статі династії Амсберґів, Клауса-Казимира ван Ораньє-Нассау ван Амсберґа, який народився в 2004 році.

2001 року королівським указом було затверджено, що діти, народжені в шлюбі принца Константина матимуть спадковий шляхетський і почесний титул граф (графиня) ван Ораньє-Нассау, Йонкхер (Йонквроув) ван Амсберґ і матиме прізвище ван Ораньє-Нассау ван Амсберґ. 2004 року таке ж правило було встановлено для принца Фрізо та його дітей, народжених у його шлюбі.

Коли Віллем-Олександр став королем у 2013 році, династія Амсберґ офіційно не стала правлячим будинком Нідерландів, а вважається, що правлячою є династія його матері Оранські-Нассау.

Кілька членів родини, в основному нащадки Филипа Августа фон Амсберґа та двоюрідного дядька принца Клауса Йоахіма фон Амсберґа (1869–1945), все ще живуть у Північній Німеччині .

Голландська гілка сім'ї, тобто принц Клаус, має деяких далеких голландських/фламандських предків, наприклад сім'я банкірів Беренбергів та інші видатні родини Антверпена.

Представники[ред. | ред. код]

  • Юрген Амтсберґ, бл. 1640–1686, коваль
  • Юрген ІІ Амтсберґ, 1680–1756, пекар
  • Георг Амтсберґ, 1717–1772
  • Йоганн Давид Теодор Август Амсберґ, парох. Почав називати себе «фон Амсберг» з 1795, у 1747–1820 рр. пастор у Кавельсторфі
  • Йоахім Карл Теодор фон Амсберґ, 1777–1842
  • Габріель Людвіг Йоганн фон Амсберґ, 1822–1899, отримав дозвіл від Великого князя на використання частки «фон» у 1891 році, фактичне шляхетство
  • Вільгельм фон Амсберґ, 1856–1929
  • Клаус Фелікс фон Амсберґ, 1890–1953
  • Клаус фон Амсберґ, 1926–2002, принц-консорт Нідерландів
  • Віллем-Олександр Оранський-Нассау ван Амсберґ, нар. 1967, король Нідерландів.

Лінія спадкоємства голови будинку Амсберґ
Оскільки у короля Віллема-Олександра народилось три доньки, лінія спадкоємства ван Амсберґ є наступною:

  • Принц Костянтин ван Амсберґ, молодший брат короля Нідерландів
  • граф Клаус-Казимир Орансько-Нассауський ван Амсберґ, син Константина
  • Дірк фон Амсберґ (нар. 1961), онук генерала Йоахіма фон Амсберґа, який, у свою чергу, був сином Габріеля Людвіга Йоганна фон Амсберґа
  • Пауль фон Амсберґ (нар. 2002), син Дірка.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Genealogisches Handbuch des Adels, Adelslexikon Band I, Band 53 der Gesamtreihe, C. A. Starke Verlag, Limburg (Lahn) 1972, ISSN 0435-2408
  • Die Ahnen Claus Georg von Amsberg (Euler) - Nassau und die Niederlande (Heck), Starke Verlag 1966, Sonderdruck aus Archiv für Sippenforschung Heft 21.