Мейбл Віссе-Сміт

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мейбл Віссе-Сміт
нід. Prinses Mabel van Oranje-Nassau
Ім'я при народженні англ. Mabel Martine Los
Народилася 11 серпня 1968(1968-08-11)[1][2] (55 років)
Pijnackerd, Pijnackerd, Південна Голландія, Нідерланди[3]
Країна  Нідерланди
Діяльність економістка
Alma mater Амстердамський університет
Титул принцеса, принцеса і Jonkheerd
Рід Оранська династія
Батько Hendrik Cornelis Losd[1]
Мати Florence Koomand[1]
Брати, сестри Nicoline Wisse Smitd і Eveline Wisse Smitd
У шлюбі з Йоган Фрізо
Діти Countess Luana of Orange-Nassaud[1] і Countess Zaria of Orange-Nassaud[1]

Мейбл Мартін Віссе-Сміт(11 серпня 1968 року) — нідерландський економіст і політолог, вдова принца Фрізо ван Оранж-Нассау ван Амсберга.

Біографія[ред. | ред. код]

Мейбл Віссе-Сміт — старша донька Хендріка Корнеліса (Хенка) Лоса (1944–1978) та Флоренс Мальде Гійсбердіни Куман (1944). Коли Віссе-Сміт було дев'ять років, її батько помер. Мати вдруге вийшла заміж за банкіра Пітера Віссе Сміта. Дівчинка закінчила муніципальну гімназію, потім вивчала економіку та політологію в Амстердамському університеті. Стажувалась в Організації Об'єднаних Націй, Shell, Міністерстві закордонних справ і ABN AMRO і закінчила навчання з відзнакою. Після навчання влаштувалася на роботу в ООН у Нью-Йорку. Під час навчання Віссе Сміт виявляла інтерес до прав людини.

Кар'єра[ред. | ред. код]

З 1994 по 1997 рік Мейбл Мартін Віссе-Сміт працювала у фонді Європейська рада дій за мир на Балканах. У 1997 році Віссе-Сміт стала директором Інституту відкритого суспільства в Брюсселі, очолила мережу фонду американського філантропа Джорджа Сороса, який сприяє просуванню демократії. Швейцарський Всесвітній економічний форум включив її до сотні "глобальних лідерів завтрашнього дня". З липня 2008 року по травень 2012 року Мейбл була директоркою клубу «мудреців», заснованого у 2007 році Нельсоном Манделою. До товариства входили Десмонд Туту, Кофі Аннан, Джиммі Картер, Мухаммед Юнус і Аун Сан Су Чжі. [4] 30 травня 2015 року вона виступила під час щорічної амстердамської вечері в пам'ять про Джоепа Ланге та його партнерку, які загинули під час катастрофи рейсу 17 Malaysia Airlines. [5]

Весілля[ред. | ред. код]

Фрізо та родина
28 березня 2010 року

На похованні принца Клауса 15 жовтня 2002 року в Нью-Керк у Делфті поруч із принцом Фрізо була присутня Віссе-Сміт. Про її заручини з принцом Фрізо було оголошено 30 червня 2003 року. Весілля відбулося 24 квітня 2004 року в Делфті. Його відзначали тверезо у зв'язку зі смертю бабусі Фрізо, принцеси Юліани, місяцем раніше, 20 березня.

Сім'я[ред. | ред. код]

У Мейбл і Фрізо є дві дочки:

  • Графиня Емма Луана Нінетт Софі (Луана) ван Ораньє-Нассау ван Амсберг (26 березня 2005 р.)
  • Графиня Джоанна Зарія Ніколін Мілоу (Зарія) з Оранж-Нассау ван Амсберг (18 червня 2006)

Так, як Мейбл і Фрізо одружилися без згоди Генеральних штатів, їхні діти не мають права спадкувати трон. Віссе Сміт працювала в Європейській раді дій за мир на Балканах, часто їздила до Брюсселя, Гааги, Відня, Белграда, Будапешта та обложеного Сараєва, щоб відстоювати територіальну цілісність Боснії. Вона була одна з небагатьох, хто міг впливати на політику голландського уряду. Віссе-Сміт розкритикувала підхід до Сербії з боку Ради Європи та Європейського Союзу. Віссе Сміт і Кандіч назвали травень того року поганим місяцем для прав людини в Європі. Вони нагадали, що Міжнародний суд постановив, що Сербія не змогла запобігти різанині в Сребрениці 1995 року. Віссе-Сміт вважає, що ЗМІ можуть загрожувати демократії. Про це вона заявила 5 травня 2006 року "Я займалась цим професійно майже п’ятнадцять років". Преса сприйняла лекцію з деяким скептицизмом, враховуючи стосунки зі ЗМІ. Після того, як у червні 2003 року було оголошено про її заручини з принцом (Йоханом) Фрізо, стало відомо, що Віссе Сміт дружила з наркобароном Клаасом Бруїнсмою в період 1989–1990 років. Йшлося про любовну пригоду. Оскільки про дружбу студентки з Бруїнсмою не було публікацій, а в архівах не було документів, AIVD не знайшло заперечень проти присутності Мейбл поруч із королевою. [6] 2 жовтня 2003 року кримінальний журналіст Пітер Р. де Фріс показав інтерв'ю з колишнім охоронцем Брюїнсми у своїй телевізійній програмі. Друзі Віссе Сміта, а також люди з району Бруїнсми та ще один колишній охоронець, а також колишня дружина Бруінсми підтримали твердження Віссе Сміта.

Урядова позиція[ред. | ред. код]

10 жовтня 2003 року прем'єр-міністр Ян Петер Балкененде оголосив, що уряд не подаватиме закон про згоду на запланований шлюб до Генеральних штатів.[7] Цей закон про згоду був необхідний для збереження права Фрізо на престолонаслідування. Це був унікальний результат для голландської монархії: ніколи раніше уряд не відкликав запит на подання закону про згоду. Тепер принцу Фрізо довелося вибирати між майбутньою дружиною і правом на престол. Він вибрав шлюб. Віссе-Сміт заявила прем'єр-міністру, що зустрічалася з Бруїнсмою один раз під час занять плаванням. Пізніше вона зізналася прем'єр-міністру, що контакти з Бруїнсмою тривали довше та були більш інтенсивними. Однак вона все одно заперечувала, що у неї був роман. У листі принца Фрізо до прем'єр-міністра від 9 жовтня 2003 року пара визнала, що була "наївною та необ'єктивною", і просила вибачення за це перед королевою, прем'єр-міністром та урядом. Крім того, вони підкреслили, що це правда, що між Брюінсмою та Віссе-Сміт не було ні ділових контактів, ні кохання.

Мухаммед Сачірбей[ред. | ред. код]

У 1993 році Віссе Сміт мала стосунки з послом Боснії та Герцеговини в ООН. Відповідно до звіту NIOD про падіння Сребрениці, Сачірбей і Віссе-Сміт були визначені офіційними особами, які мали вплив на голландську політику щодо Балкан. Наприкінці серпня 2007 року Віссе Сміт потрапила в поле зору громадськості.

Фантастика, натхненна Мейбл Віссе-Сміт[ред. | ред. код]

  • У художньому фільмі "Круто!" з 2004 року Тео ван Гога, головну героїню звуть Мейбл. Цю дівчину з гарного походження, якій цікаво бувати в гангстерських колах, зіграла Катя Шурман.
  • У 2007 році режисер Пітер де Баан зняв фільм «Принц і дівчина» за оригінальним сценарієм Гера Беукенкампа. Фільм розповідає про підготовку до весілля Віссе-Сміт із принцом Фрізо.

Нагороди[ред. | ред. код]

  • Інавгураційна медаль 2013 (Нідерланди)
  • Великий хрест ордена Помаранчевого дому [8]

Примітки[ред. | ред. код]