Анвар ад-дін Мухаммад-хан

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Анвар-уд-дін Мухаммад-хан)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Анвар ад-дін Мухаммад-хан
урду انورالدین خان‎‎
Народився 1672(1672)
Гопамау
Помер 3 серпня 1749(1749-08-03)
Амбур
·загибель у битві
Учасник Карнатікські війни
Титул наваб Аркоту
Термін 1744—1749 роки
Попередник Мухаммад Саадатула-хан II
Наступник Чанда Сагіб
Конфесія іслам
Рід Друга династія Аркота
Батько Хаджі Мухаммад Анвар ад-дін-хан
Діти Мухаммад Алі-хан Валаджах

Анвар ад-дін (Анваруддін) Мухаммад-хан (урду انورالدین خان‎; нар. 1672 — 3 серпня 1749) — 7-й наваб Аркоту у 17441749 роках.

Життєпис[ред. | ред. код]

На службі моголів[ред. | ред. код]

Походив з мусульманської громади равтхер (тюркотамілів). Син Хаджі Мухаммад Анвар ад-дін-хана. Народився 1672 року в Гопамау (Аудська суба). Замолоду перебрався до Делі, де почав службу в могольському війську і незабаром піднявся до високої посади — ямін-ус-султанат (старшим заступником) Асаф Джаха I, нізама Гайдарабаду. Падишах Аурангзеб надав йому титули Анвар ад-дін хан-багадур, Бахадур-шах I — Шахамат Джанг, Мухаммад Шах — сірадж ад-даула.

У 1721—1733 роках обіймав посаду субадара Татти (фактично Сінду). На початку 1720-х років став був валі Елоре та Раджамундрі, фауджаром (командуючим залог) в містах Кора та Джаханабад. Водночас отримав посаду наїб-вазіром імперії. 1724 року отримав посаду фауджара Шрікакуламу, Раджамахендравараму та Мачліпатнама. У 1725—1743 роках обіймав посаду назімом міста Гайдарабад.

1743 року супроводжував Асаф Джаха I, що прибув до Аркотського навабства, де останній 28 березня призначив Авар ад-діна регентом при малолітньому правителі Мухаммада Саадатула-хана II. Останній на дяку за підтримку передав британцям села Перамбур, Садіанкуппам, Ернавор, Пудубаккам і Вепери. Невдовзі наваб спільно з регентом і нізамом відвоювали в маратхів фортецю Трихінополі. У липні 1744 року Мухаммад Саадатула-хана II було вбито власним регентом зі згоди нізама. Трон перейшов до Анваруддін-хана.

Панування[ред. | ред. код]

Володіння наваба на 1746 рік

Визнаний правителем Асаф Джахом I, що надав Анвар ад-діну титул наїб-субадара. Таким чином він став засновником Другої династії Аркота. Зберіг союз з Британською Ост-Індською компанією. Але в цей час тривала війна за австрійську спадщину, що відбилося на протистоянні французів і англійців на півдні Індостану (відома як Перша Карнатакська війна).

У 1746 році французи захопили британський пост у Мадрасі, але не змогли взяти Куддалоре. Наваб застерігав обидві сторони від нападу одна на одну, але французи знехтували його застереженням, і Жозеф Франсуа Дюпле, французький генерал-губернатор, заспокоїв його, запропонувавши йому Мадрас. Проте після його остаточного захоплення Дюпле відмовився виконувати обіцяне. У відповідь Анвар ад-дін Мухаммад-хан відправив 10-тисячне військо під проводом свого сина Махфуз-хана. Але у битві на річки Адьяр аркотське військо зазнало поразки. Вирішальна перемога Франції продемонструвала ефективність добре навчених європейських сил у боротьбі з погано навченими індійськими військами.

У 1748 році претендент на трон Гайдарабаду Музаффар Джанг в союзі з французами висунули претендентом на трон Чанда Сагіба (з Першої династії Аркота). Анвар ад-дін Мухаммад-хан отримав допомогу від британців, а 1749 року — нізама Насір Джанга. Це стало початком Другої Карнатакської війни.

3 серпня 1749 року в битві біля Амбуру наваб зазнав поразки від французів та загинув. Переможці поставили на трон Аркота Чанда Сагіба. Але боротьбу продовжив син загиблого Мухаммад Алі-хан Валаджах.

Джерела[ред. | ред. код]