Анна Маргарита фон Гаугвітц

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Анна Маргарита фон Гаугвітц
нім. Anna Margareta von Haugwit
Народилася 16 січня 1622(1622-01-16)
Кальбе, Зальцланд, Саксонія-Ангальт, Німеччина
Померла 20 березня 1673(1673-03-20) (51 рік)
Стокгольм, Швеція
Країна Німеччина
Діяльність бізнесвумен
Знання мов німецька
Рід Врангеліd і Haugwitzd
Батько Balthasar Joachim von Haugwitzd
У шлюбі з Карл-Густав Врангель
Діти Augusta Wrangeld, Margareta Juliana Wrangeld[1] і Carl Filip Wrangel af Salmisd

Анна Маргарита фон Гаугвітц (швед. Anna Margareta von Haugwitz, нім. Anna Margareta von Haugwitz; 16 січня 1622 в Кальбе (Заале) — 20 березня 1673 в Стокгольмі) — німецька графиня, дружина шведського державного діяча та воєначальника Карла-Густава Врангеля.

Анна Маргарита походила з бідного німецького дворянства. Її батько помер, коли їй було чотири, а під час розорення її рідного міста католицькими військами осиротіла. У 1630 їй вдалося знайти притулок у католицьких черниць в монастирі. Потім потрапила під опіку родички матері, графині Елізабет Джуліан Банер і її чоловіка Юхана Банера, які побоювалися, що католики вмовлять Анну відректися від протестантизму. Незабаром Анна Маргарита зустрілися із Карлом Густавом Врангелем, членом найпотужнішого шведського дворянства, у шведському військовому таборі, закохалася й одружилася з ним по любові в 1640 році. Стосунки подружжя описані як щасливі. Анна Маргарита народила в шлюбі з 1641 по 1665 тринадцять дітей. Тільки три дочки дожили до дорослого віку.

Фон Гаугвіц пожертвувала у своєму заповіті суму грошей в рідне місто Кальбе (Заале), які щороку мали розподілятися нужденним у її день народження.

Після тривалої хвороби померла в 1673 році, її чоловік на рік пізніше.

Джерела[ред. | ред. код]


  1. Pas L. v. Genealogics.org — 2003.