Скоба Антін Якович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Антін Скоба)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Скоба Антін Якович
Народився 1853
Велика Багачка, Миргородський повіт, Полтавська губернія, Російська імперія
Діяльність музикант

Скоба Антін Якович (1853, с. Багачка — після 1908, там само) — український сліпець-лірник. Осліп у дитинстві. Грав у Хорольському і Миргородському повітах і в Лубнях. У репертуарі Скоби були історичні, побутові й жартівливі пісні, псалми, а також дві думи — «Втеча трьох братів із города Азова» та «Про вдову і трьох синів». Його виконання дум відзначалося особливо виразною речитативною декламацією й ліричністю. Думи від Скоби записували Філарет Колесса та Опанас Сластіон. Рецитації, записані з фонографа, ввійшли до 13 тому видання НТШ «Матеріали до українсько-руської етнології» (МУЕ, 1910)[1][2][3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Записи від лірника Антона Яков. Скоби з Богачки, Хорольського пов., Полтав. губ. (мелодії дум «Про удову і синів», «Про піхотинця») // Матеріали до українсько-руської етнології. — Львів: Друкарня Наукового товариства імені Шевченка, 1910. — Т. 13. — С. 122—146.
  2. З репертуару Антона Скоби (тексти дум «Про удову і синів», «Про піхотинця») // Матеріали до українсько-руської етнології. — Львів: Друкарня Наукового товариства імені Шевченка, 1910. — Т. 13. — С. 175—178.
  3. Строфові пісні, записані від співця дум Ант. Скоби («Нема в світі правди», «Горе мені горе») // Матеріали до українсько-руської етнології. — Львів: Друкарня Наукового товариства імені Шевченка, 1910. — Т. 13. — С. 12—14 (додаток).

Література[ред. | ред. код]