Армія тіней

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Армія тіней
фр. L'armee des ombres
Французький постер до фільму
Жанр драма
воєнний фільм
Режисер Жан-П'єр Мельвіль
Продюсер Роберт Дорфман[fr]
Сценарист Жан-П'єр Мельвіль
На основі роману Жозефа Кесселя
У головних
ролях
Ліно Вентура,
Симона Синьйоре,
Жан-П'єр Кассель,
Поль Меріс
Оператор П'єр Ломм
Композитор Філіпп Сард
Кінокомпанія Les Films Corona
Дистриб'ютор Cecchi Gori Groupd
Тривалість 139 хв.
Мова французька
Країна Франція Франція
Італія Італія
Рік 1969
IMDb ID 0064040
Рейтинг IMDb: 8.1/10 stars
rialtopictures.com/shadows.html

«Армія тіней» (фр. L'armee des ombres) — французько-італійський воєнний фільм режисера Жан-П'єр Мельвіля, що вийшов 1969 року. Це екранізація роману Жозефа Кесселя, опублікованого в 1943 році з такою ж назвою, який поєднує власний досвід Кесселя, як члена Руху Опору у Франції з белетризованими версіями інших членів Опору. У США фільм був вперше показаний тільки у 2006 році і був визнаний як один з найкращих фільмів року.[1]

Сюжет[ред. | ред. код]

Дія фільму відбувається у Франції в 1942—1943 роках під час Другої світової війни. Головні дійові особи — бійці групи Опору. Це Філіп Жерб'є (Ліно Вентура), його командир Люк Жарді (Поль Меріс), доброчесна мати сімейства Матильда (Симона Синьйоре), Жан-Франсуа Жарді (Жан-П'єр Кассель), а також хлопці, які називають себе «Бізон» (Крістіан Барб'є) і «Маска» (Клод Ман).

Ролі виконують[ред. | ред. код]

Навколо фільму[ред. | ред. код]

  • Підводний човен «Аргонавт»[fr], яким герої пливуть до Великої Британії був зданий в експлуатацію 23 жовтня 1958 року та виведений з експлуатації 31 липня 1982 року. Тобто значно пізніше від подій, які показані у фільмі.
  • Головний герой фільму Філіп Жерб'є під час переховування в сільському будиночку знаходить книжки, написані його товаришем, керівником групи руху опору, — Люком Жарді. Насправді ці книжки, «Нарис з проблеми основ математики», «Про логіку та теорію науки» та «Трансфініт і континуум», були справжніми назвами наукових книг, виданих Жаном Каваєсом, реальним філософом, професором і героєм опору, який був заарештований гестапо в лютому 1944 року і розстріляний у квітні того ж року.

Нагороди[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]