Асоціація скаутів Таджикистану

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Иттиҳоди Скоутҳои Тоҷикистон

Основна інформація
Країна Таджикистан
Засновано 1993
Чисельність 511
Засновник Рустам Карімов
Вебсайт SCOUT ASSOCIATION OF TAJIKISTAN
Scouting пластовий портал

Асоціація скаутів Таджикистану (тадж. Иттиҳоди Скоутҳои Тоҷикистон) — національна скаутська організація Таджикистану, заснована у 1993 році. Організація є членом ВОСР з 1997 року. Станом на 2011 рік чисельність організації становить 511 людей[1]

Історія[ред. | ред. код]

Перші скаутські гуртки з'явились у Таджикистані у 1991 році. Засновниками були двоє молодиків — християнин та мусульманин, після участі у Конгресі Російської асоціації скаутів-навігаторів у Санкт-Петербурзі. Скаутинг у Таджикистані зазнав занепаду під час громадянської війни, яка спалахнула у травні 1992 року. На той час скаутські гуртки існували у Душанбе та Худжанді. Із закінченням війни у 1995 році, скаутинг поширювався у сільській місцевості через сільські школи. Скаутський гурток існував у в'язниці для неповнолітніх у Душанбе.

Асоціацію скаутів Таджикистану (АСТ) було офіційно зареєстровано у 1993 році. АСТ досі є єдиною активною неурядовою молодіжною громадською організацією в країні. АСТ діє за підтримки владних структур, органів ЮНЕСКО та міжнародних благодійних фондів. Вступити до АСТ може кожен в незалежності від етнічної чи релігійної приналежності.

Таджицькі скаути брали участь у різних міжнародних скаутських заходах, таких як Всевітнє скаутське Джемборі в Нідерландах у 1995 році та Джемборі у Чилі у 1998 році. Деякі скаут-лідери АСТ відвідували Францію, Росію та США.

Станом на 2004 рік кількість членів АСТ становила 1904 особи обох статей, у 15 містах та регіонів, у тому числі і у зонах конфліктів.

Ідеологія[ред. | ред. код]

АСТ діє за скаутською методикою. Вона включає в себе Скаутський закон та Скаутську присягу.

Діяльність[ред. | ред. код]

Таджицькі скаути беруть участь у міжнародних, загальнонаціональних та регіональних заходах. АСТ не має у власності постійних місць для таборування — табори проводяться у будь-якому підходящому місці.

Структура[ред. | ред. код]

Вікові групи

  • Каб-скаути — від 7 до 11 років;
  • Скаути — від 12 до 15 років;
  • Ровер-скаути — від 16 до 20 років;

Емблема таджицьких скаутів включає в себе лілею — символ всесвітнього скаутського руху, а також елементи національного гербу та національного прапора Таджикистану.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Triennal review: Census as at 1 December 2010 (PDF). World Organization of the Scout Movement. Архів оригіналу (PDF) за 12 липня 2013. Процитовано 13 січня 2011.