Атолл (газоконденсатне родовище)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Атолл

Атолл — офшорне газоконденсатне родовище в єгипетському секторі Середземного моря. Розташоване біля східної частини дельти Ніла на території ліцензійної ділянки North Damietta Offshore.

Характеристика[ред. | ред. код]

Відкрите у 2015 році свердловиною Atoll-1, спорудженою напівзануреним буровим судно Maersk Discoverer в районі з глибиною моря 923 метри. Поклади вуглеводнів виявлено на рівні 6400 метрів під морським дном у відкладеннях олігоцену. Колектори — пісковики з гарними характеристиками.

У 2016 році компанія BP (100 % частка у проекті) розпочала роботи з облаштування родовища, першу продукцію з якого отримали в 2018-му. На першому етапі перевели до розряду експлуатаційних згадану вище свердловину Atoll-1, а також спорудили ще дві, що дозволяло досягнути рівня виробництва у 8,5 млн.м3 на добу. Свердловини були підключені до вже існуючої в районі інфраструктури родовища Таурт, за допомогою якої видобуті вуглеводні надходять на газопереробний завод Вест-Гарбор.

В межах проекту окрім головного трубопроводу передбачалось прокласти 105 км шлангокабелів (umbilical), які з'єднали родовище з узбережжям. Для їх будівництва законтрактували компанію Subsea 7, котра має у своєму розпорядженні такі судна як Seven Borealis (здатне прокладати жорсткі трубопроводи) та тільки що завершене спорудженням Seven Arctic (прокладання гнучких трубопроводів та допоміжних комунікацій).[1]

Запаси родовища оцінюються у 42 млрд.м3 газу та 31 млн.барелів конденсату.[2][3]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Subsea 7 awarded Atoll field contract offshore Egypt. Energy Egypt (амер.). 20 жовтня 2016. Архів оригіналу за 4 травня 2018. Процитовано 3 травня 2018.
  2. BP sanctions “fast-track” development of Atoll discovery in Egypt | Press releases | Press | BP Global. bp.com (англ.). Архів оригіналу за 18 лютого 2017. Процитовано 18 лютого 2017.
  3. Atoll Gas Field, North Damietta Offshore Concession, East Nile Delta. Offshore Technology. Архів оригіналу за 18 лютого 2017. Процитовано 18 лютого 2017.