Ачюта Саманта

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ачюта Саманта
орія ଅଚ୍ୟୁତ ସାମନ୍ତ
Народився 19 квітня 1965(1965-04-19) (59 років)
Cuttack districtd, Центральний дивізіонd, Одіша, Індія[1]
Країна  Індія[1]
Місце проживання Бхубанешвар
Діяльність соціальний працівник, політик
Alma mater Utkal Universityd
Знання мов орія і гінді
Заклад KIITd
Посада член Радж'я Сабхаd[2] і Member of the 17th Lok Sabhad[3]
Партія Biju Janata Dald
Брати, сестри Iti Samantad
Нагороди

Ачюта Саманта (народився 20 січня 1964) — індійський педагог і філантроп.

Окрім освіти та племінного піднесення, охорони здоров'я та розвитку сільської місцевості, Саманта робить внесок у мистецтво, культуру, літературу, кіно, медіа, суспільство та національну інтеграцію. Він також заснував журнал Kadambini Magazine та журнал Kuni Katha виключно для дітей. Крім того, він також є засновником Kalinga TV та K News Odisha.

Він отримав понад 50 міжнародних та національних нагород і понад 200 державних нагород, а також дві найвищі цивільні нагороди від Королівства Бахрейн та Монголії, які називаються «Нагорода МСА за служіння людству» та «Нагорода найкращому працівнику» відповідно. Йому присуджено 53 почесні докторські ступені в університетах Індії та за кордоном. Він є першим представником Одії, який є членом як UGC, так і AICTE. Наразі він є членом парламенту (Лок Сабха) від Кандхамала, штат Одіша, а також президентом Федерації волейболу Індії. Він є призначеним президентом (Індія) організації «Демократія без кордонів» та засновником організації «Парламентарі для корінних народів».

Раннє життя[ред. | ред. код]

Саманта народився в сім'ї Анаді Чаран Саманти та Ніліми Рані Саманти в селі Каларабанка в окрузі Каттак Одіші в 1964 році [4] Його батько помер, коли Саманті було чотири роки, і він ріс у жахливій бідності з матір’ю-вдовою та сімома братами і сестрами. [5]

Саманта отримав ступінь магістра хімії в Університеті Уткала. Він розпочав свою кар'єру як викладач хімії в коледжі в Бхубанесварі.

Нагороди та рекорди[ред. | ред. код]

Саманта отримав низку нагород та встановив нові рекорди у сфері соціального підприємництва. Американський фонд Edge Foundation [6] назвав його серед 15 найкращих соціальних підприємців світу. Саманта занесений до Книги рекордів Лімки як наймолодший ректор університету в Індії.

Посилання[ред. | ред. код]

  1. а б https://achyutasamanta.com/about/
  2. http://164.100.47.5/Newmembers/memberlist.aspx
  3. Members : Lok Sabha
  4. How Odisha's education man Achyuta Samanta plans to navigate his way to the Rajya Sabha. The New Indian Express. Процитовано 14 червня 2020.
  5. Purkayastha, Debapratim (March 2015). Achyuta Samanta's KISS: Mainstreaming Marginalized Communities Through Education. The IUP Journal of Entrepreneurship Development. XII (1): 45—61.
  6. The New Indian Express. 12.01.2008 Dr. Achyuta Samanta, Founder Secretary KIIT & KISS has been placed among the top 15 social entrepreneurs of the world

Зовнішні посилання[ред. | ред. код]