Бавовноносець (тип кораблів)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

«Бавовноносці» (англ. cottonclads) по аналогії з броненосцями (англ. ironclads) — неформальна назва імпровізованих парових таранів, які використовувались під час Громадянської війни у США. Це були дерев'яні кораблі, які від ворожого вогню захищали викладені вздовж бортів тюки з бавовною. Використовувались переважно флотом Конфедерації для річкових та прибережних операцій, таких як битви при Мемфісі[1] та Гальвестоні. Тактика використання таких кораблів конфедератами зазвичай передбачала атаку на повній швидкості кораблів Союзу, які мали значно сильніше артилерійське озброєння. При цьому захист, який забезпечували тюки з бавовною, зменшував ефективність ворожого вогню та дозволяв наблизитися впритул до ворога для нанесення таранного удару чи абордажу.[2]

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Blair, Jayne (2006). The Essential Civil War: A Handbook to the Battles, Armies, Navies and Commanders. McFarland. ISBN 978-0786424726. Архів оригіналу за 21 квітня 2017. Процитовано 28 лютого 2019.
  2. Sullivan, Roy (2007). Civil War in Texas and the Southwest. AuthorHouse. Архів оригіналу за 21 квітня 2017. Процитовано 28 лютого 2019.