Баграт I (цар Абхазії)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Баграт I
Помер 894
Країна Абхазьке царство
Посада король
Батько Деметре II (цар Абхазії)
Діти Костянтин III (цар Абхазії)

Баграт I (груз. ბაგრატ; д/н — 894) — 7-й цар Абхазії у 887894 роках.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з династії Леонідів (Анчабадзе). Другий син царя Деметре II. У 871 році за різними відомостями: був відправлений до Константинополя стрийком — царем Георгієм I або його спробував вбити узурпатор Йоване, проте Баграту вдалося втекти до Візантії.

У 887 році отримав допомогу від візантійського імператора Лева VI й практично без опору доходить до Кутаїсі, де отаборився цар Адарнасе. Ймовірно це сталося через невдоволення знаттю поступками Адарнасе Вірменському царству. В результаті того було повалено й страчено, а Баграт зайняв трон. Оженився на вдові загиблого.

Невдовзі надав прихисток (або його супроводжував в поході) Нарса Багратіоні, претендент на трон Іберійського князівства. Баграт I надав війська тому для повалення ерісмтавара Гургена I. Проте Нарса зазнав поразки, потрапив у полон, де був страчений 888 року.

В подальшому підтримував Гургена I проти Адарнасе II, царя Тао-Кларджеті. Втім останній 891 року здобув перемогу над суперником. Спроба отримати суттєво допомогу для протистояння Іберії та Вірменії не вдалася.

Помер Баграт I 894 року. Йому спадкував син Костянтин III.

Родина[ред. | ред. код]

Дружина — донька Гуарама, еріставі Кларджеті

Діти:

Джерела[ред. | ред. код]

  • Cyrille Toumanoff, Les dynasties de la Caucasie chrétienne de l'Antiquité jusqu'au XIXe siècle: Tables généalogiques et chronologiques, Roma, 1990
  • Assiatiani, Nodar; Bendianachvili, Alexandre. Histoire de la Géorgie. París: Harmattan, 1997. ISBN 2-7384-6186-7