Вазар-Бакур II

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Бакур III)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вазар-Бакур II
Народився невідомо
Помер 394
Країна  Іберія
Національність кавказький ібер
Діяльність монарх
Титул цар Іберії
Посада King of Iberiad
Термін 380—394 роки
Попередник Мітрідат III
Наступник Тірдат I
Конфесія християнство
Рід Хосровіди
Батько Мітрідат III
У шлюбі з донька Тірдата I Іберійського
Діти 2 сина

Вазар-Бакур II (*ვარაზ-ბაკურ II, д/н —394) — цар Іберії у 380394 роках. Відомий також як Аспакур (Аспаруг) III.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з династії Хосровідів. Старший син Мітрідата III, царя Іберії. Приблизно в 370-х роках хрестився. У 380 році після смерті батька стає новим володарем. Розпочав політику християнізації та відновлення впливу церкви в Іберії, сприяючи зведенню храмів.

Водночас намагався маневрувати між Римською імперією та Сасанідською Персією, не втручаючись у війни між ними. Втім у 387 році за Ацилісенською угодою Рим відмовився від впливу над Іберією. В свою чергу зріс тиск Персії. Тому цар вимушений був оголосити зороастризм рівноцінною вірою нарівні з християнством.

У внутрішній політиці налагодив стосунки з лінією Реви II, оженившись на його онуці. У 394 році після смерті Вазар-Бакура II владу отримав його тесть Тірдат I.

Родина[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Suny, Ronald Grigor (1994), The Making of the Georgian Nation: 2nd edition, p. 22. Indiana University Press, ISBN 0-253-20915-3
  • Rapp, Stephen H. (2003), Studies In Medieval Georgian Historiography: Early Texts And Eurasian Contexts, pp. 315-6. Peeters Bvba ISBN 90-429-1318-5