Батман

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Едгар Дега. Танцівниці біля станка.

Батман (фр. battement — помах, удар від дієслова battre — махати, змахувати, ударяти, відбивати такт) — рух класичного танцю, що представляє із себе будь-яке відведення, приведення або згинання однієї робочої ноги, стоячи на всій стопі або напівпальцях (пальцях) другої, опорної — витягнутої або зігнутої в коліні, а також з одночасним виконанням присідання, підйому на півпальці (пальці) або опускання на всю стопу.

Батман — загальне найменування для всієї групи рухів; конкретизація досягається за допомогою додавання прикметника (tendu — витягнутий, piqué — колючий, fondu — танучий, grand — великий, petit — маленький тощо). Сукупність цих рухів — необхідний елемент для вдосконалення техніки класичного танцю: за допомогою батманів відпрацьовується вміння правильно відводити ногу і приводити її назад в позицію, згинати і розгинати її, витягати і піднімати на будь-яку висоту в будь-якому напрямі і з будь-якою швидкістю. Регулярне виконання рухів цієї групи сприяє виробленню виворітності, стійкості, м'язової сили, вміння керувати окремими групами м'язів.

Батмани є невід'ємною частиною екзерсиса. З них складається практично весь урок класичного танцю (за винятком пліє, рондо, обертань, різноманітних па та стрибків). Всі батмани виконуються в певній послідовності як біля палки, так і на середині залу — від простих рухів до все більш складних, з наростаючою амплітудою виконання.

Умовно їх можна розділити на три види:

  • Батман, виконується з I або з V позиції відведенням ноги вперед, в сторону або назад:

battement tendu, battement tendu jeté, grand battement jeté, battements relevé lent

  • Батман, виконуються з V позиції через що проходить положення sur le cou-de-pied (passé):

battement retiré, battement soutenu, battement développé

  • Батман, виконуються з повітряної позиції (працююча нога відкрита вперед, в сторону або назад):

battement pour batterie, battement piqué, battements frappé, battement fondu, battement raccourci (enveloppé), petit battement sur le cou-de-pied, petit battement battu.

Навіть найпростіший battement треба виконувати на уроці художньо, тобто пластично осмислено, музично, з розумінням і почуттям навчально-технічних і виконавських завдань.

Примітки[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • А. Я. Ваганова. Основи класичного танцю = Видання 6. — Спб., 2000. — 192 с. — (Підручники для вузів. Спеціальна література) — ISBN 5-8114-0223-6.
  • Н. П. Базарова, В. П. Мей. Азбука класичного танцю: Перші три роки навчання. Навчально-методичний посібник для вищих та середніх навчальних закладів мистецтва і культури. — «Мистецтво», 2-е изд, 1983. — 207 с. іл. 22 см с.
  • Н. П. Базарова. Класичний танець: Методика четвертого і п'ятого року навчання. Підручник для вищих і середніх спеціальних навчальних закладів мистецтв і культури. — «Мистецтво», 2-е изд, 1984. — 199 с.
  • В. Е. Моріц, Н. І. Тарасов, А. І. Чекригін. Методика класичного тренажу. — Спб., 2000. — 384 с. — ISBN 978-5- 8114-0963-1.
  • В. С. Костровицька. Сто уроків класичного танцю. — СПб., 2009. — 320 с. — (Підручники для вузів. Спеціальна література) — ISBN 978-5-8114-0998-3.
  • В. С. Костровицька, А. Писарєв. Школа класичного танцю = Видання 2. — 20000 прим.
  • А. М. Мессерер. Уроки класичного танцю. — М., 1967.
  • «Все про балет» Частина IV - Терміни / Е. Я. Суріц, Е. Н. Перлина, В. А. ВАРКОВИЦЬКИЙ. — Л., 1966.