Баїшев Гаврило Васильович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гаврило Васильович Баїшев
Народився 1898(1898)
Жабильський наслег Мегінського улусу в Якутії
Підданство Росія
Діяльність поезія, переклад, лінгвістика

Гаврило Васильович Баїшев він же Алтан Саринь (літературний псевдонім, означає «Золоті плечі») (1898, Жабильський наслег, Якутія -?) — якутський письменник і поет, лінгвіст — тюрколог, громадський діяч.

Біографія[ред. | ред. код]

Гаврило Васильович Баїшев народився в 1898 році в селі Жабильський наслег Мегінського улусу в Якутії. Закінчив початкову школу. У 1917 році був учнем в поштово-телеграфній конторі Якутська. З 1918 по 1921 рік працював у поштово-телеграфному відділенні в селі Амга. За націоналістичним переконанням взяв участь у повстанні 1921—1922 років. Потім переховувався до амністії. У Якутську був учасником і секретарем товариств «Саха Омуку» і «Саха Кескіле». З 1924 по 1928 рік навчався в Ленінградському інституті живих східних мов. Входив до складу комісії з розробки нового якутського алфавіту[en]. Був ученим секретарем Комітету якутської писемності.

В ніч з 5 на 6 листопада 1929 року Гавриїл Баишев був заарештований в Якутську в ході репресій проти якутської інтелігенції. Він був засуджений до трьох років концтабору. У таборі помер. Реабілітований Президією Верховного суду Якутській-Саха РСР 20 червня 1991 року.

Творча діяльність[ред. | ред. код]

Під час навчання в ЛІЖВЯ здійснив переклад на російську мову сказанія — олонхо «Ала Булкун», записаного Васильєвим В. Н. в 1906 році. Висунув ряд пропозицій, що стосуються реформ якутської мови. Так, він пропонував, не запозичувати слова з російської мови, а утворювати нові від тюркських коренів — наприклад, замінити кальку з російської «аероплан» («дьарапилаан») на «тайаара». Ці ідеї зустріли критику, серед противників такого підходу був Платон Ойунський. У 1998 році В. Н. Протодьяконовим був підготовлений і виданий збірник «Тоҕус етіҥ тойуга» («Пісня дев'яти небес»), куди увійшла творча спадщина Баїшева, його мовознавчі статті і листи, а також спогади про нього і матеріали слідства.

Література[ред. | ред. код]

  • Я. В. Васильков, М. Ю. СорокІна. Баїшев (Алтан Сарин) Гаврило Васильович (1898-?) // Люди і долі. Біобібліографічний словник східнознавців, жертв політичного терору в радянський період (1917—1991). — СПб, 2003. — 496 с.
  • В. Н. Протодьяконов (составитель). Гаврило Васильович Баїшев — Алтан Сарин. Пісня дев'яти небес. Алтан Сарын — Тоҕус этиҥ тойуга. — Якутск: НКИ «Бичик», 1998. — 3000 экз.
  • Книга пам'яті: Книга-меморіал про реабілітованих жертв политичних репресій 1920-1950-х років — Якутськ: Сахаполіграфвидав, 2002. — Т. 1. — 295 с.