Береніка (наречена Аттала III)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Береніка
дав.-гр. Βερενίκη
Народилася 2 століття до н. е.
Померла 2 століття до н. е.
Рід Лагіди?
Батько Птолемей VI Філометор?
Мати Клеопатра ІІ?
У шлюбі з Аттал III

Береніка (дав.-гр. Βερενίκη; II століття до н. е.) — наречена останнього пергамського басилевса Аттала III.

Біографія[ред. | ред. код]

Походження і час народження Береніки достовірно невідомі. На думку дослідника Естер Вайолет Хансен, Береніка могла походити з роду Лагідів. Цю теорію розвив Даніель Огден, який припустив, що батьком Береніки міг бути басилевс Птолемей VIII Фіскон. Дослідник Кріс Беннет скептично ставився до теорії, про єгипетське походження Береніки. Він вказував, що єдиний аргумент за — це ім'я, яке було поширене у Лагідів. Однак воно зустрічається і у інших елліністичних династіях. Так звали дружину Мітрідата VI Евпатора, також це ім'я зустрічається серед нащадків Птолемея Телмесоського. На думку дослідника, навіть якщо Береніка і походила с правлячої династії Єгипту, вона ніяк не могла бути донькою Птолемея VIII. Кріс Беннет припустив, що батьками принцеси були Птолемей VI Філометор та Клеопатра ІІ, а сама Береніка з'явилася на світ в кінці 160-х років до н. е[1].

Береніка стала нареченою Аттала III, але невдовзі померла, що, можливо, сталося в першій половині 140-х років до н. е. Про наявність дітей у подружжя історичні джерела нічого не повідомляють. За словами Юстина, Аттал III розпочав репресії щодо своїх друзів і родичів, «хибно» звинувативши їх у вбивстві Береніки і своєї матері Стратоніки. Можливо, що. з цими відомостями перегукується повідомлення Діодора Сицилійського про побиття найманцями, за наказом царя, багатьох знатних пергамцев разом з їх родинами. Сімейна трагедія могла вплинути на все подальше життя Аттала III, про чиї дивацтва охоче повідомляють стародавні автори. У той же час ряд сучасних дослідників вважають, що образ останнього пергамського царя був істотно спотворений в античній історіографії. Як зазначив Олег Клімов, «в основі негативної характеристики Аттала III, мабуть, лежало вороже ставлення Риму і офіційної римської ідеології до посиленого Пергамского царства».

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Chris Bennett. Ptolemaic Dynasty — Berenice, possible daughter of Ptolemy VI. www.instonebrewer.com (англ.) . Архів оригіналу за 28 вересня 2019. Процитовано 5 листопада 2019.

Література[ред. | ред. код]

Первинні джерела
Дослідження
  • Клімов О. Ю. Пергамское царство: проблеми політичної історії та державного устрою. — СПб, 2010. ISBN 978-5-8465-0702-9.
  • Esther Violet Hansen. The Attalids of Pergamon. — London, 1971.
В художній літературі
  • Згадується в романі Євгена Саніна «Заповіт безсмертного».