Берлінг'єро Берлінг'єрі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Берлінг'єро Берлінг'єрі
Мадонна з немовлям, пр. 1230 р., Музей Метрополітен
Ім'я при народженні італ. Berlinghiero di Melanese da Lucca
Народився між 1175 та 1180
Мілан або Вольтерра, Провінція Піза, Тоскана, Італія[1]
Помер між 1236 й 1242
Лукка
Національність італієць
Діяльність художник
Роки активності 1228[2]1243[2]
Magnum opus Madonna with childd
Конфесія католицтво
Рід Berlinghierid
Діти 3 сина

Берлінг'єро Берлінг'єрі (*Berlinghiero Berlinghieri, між 1175 та 1180 —†між 1236 й 1242) —італійський художник романського (візантійського) стилю, засновник власної школи живопису у Луцці. Мав прізвиська Берлінг'єро ді Міланезе та Берлінг'єро ді Лукка.

Життєпис[ред. | ред. код]

Точне місце і дата народження не відомі. Згідно з середньовічними джерелами, до 1236 року не було в живих. Ґрунтуючись на цьому дослідники відносять дату його народження приблизно до 1180 року. Частина імені художника ді Міланезе означає, що Берлінг'єро був родом з Мілана або його околиць. За іншою гіпотезою родина Берлінг'єрі веде своє походження з Вольтерри, так як в архівних документах цього міста було виявлено запис, в якій фігурує ім'я Берлінг'єро.

Берлінг'єро Берлінг'єрі був засновником першої відомої в Тоскані художній майстерні, а також династії художників. Його сини Бонавентура, Бароне і Марко, працювали в майстерні батька. Вперше ім'я Берлінгьеро ді Міланезе було знайдено в документальних записах 1228 року. В них повідомляється, що Берлінг'єро зі своїми синами Бонавентурою і Бароне, а так само з іншими жителями Лукки уклав угоду з Пізою.

Творчий спадок[ред. | ред. код]

Діяльність майстерні Берлінг'єро не обмежувалася Луккою, з документів відомі замовлення з Фучеккьо і Пеші, Ареццо і Болоньї, що свідчить про популярність та успішність майстерні. На сьогодні відомо три твори художника, підписані Берлінг'єро:

Решта робіт приписуються йому дослідниками по аналогії:

З діяльністю майстерні Берлінг'єро пов'язують також створення мозаїчної композиції Вознесіння Ісуса Христа на фасаді базиліки Сан-Фредіано в Луцці, ймовірно, за проектом самого Берлінг'єро.

Особливості стилю[ред. | ред. код]

У творах Берлінг'єро відчувається переважно візантійський вплив. Проте помітні спроби не лише слідувати візантійським зразкам, але вносити щось своє. Наприклад, у триптиху з Клівленда, іконографія якого заснована на візантійському прототипі «Богоматір Глікофілуса», видно бажання олюднити фігурку Христа-немовляти. На «Хресті з Фучеккьйо» незважаючи на те, що цей хрест на різновид «Христа тріумфуючого», лик Христа вже спотворений гримасою страждання.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Christopher Kleinhenz, John W. Barker, Gail Geiger, Richard H. Lansing, Medieval Italy: An Encyclopedia, Routledge, Londra, 2004, Vol. II L-Z, p.662 ISBN 0-415-93931-3
  1. Artists of the World Online, Allgemeines Künstlerlexikon Online, AKL Online / Hrsg.: A. Beyer, B. SavoyB: K. G. Saur Verlag, Verlag Walter de Gruyter, 2009. — ISSN 2750-6088doi:10.1515/AKL
  2. а б RKDartists