Богородицький сквер (Херсон)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
укр. Богородицький сквер
укр. Покровський сквер
Типсквер
Статусвідкритий
Площа0,96 га
РозташуванняХерсон, Україна

Покровський сквер знаходиться в місті Херсон. Він відомий тим, що це єдине місце на Півдні України, де встановлена скульптура Пресвятої Богородиці «Покрова».[1] Скульптура знаходиться в центрі скверу обличчям на схід.

У Покровському сквері Херсона проходять культурно-творчі акції, художні виставки, православні заходи, концертні програми, весільні фотосесії.

До повномасштабного вторгнення у сквері були лавки, він освітлювався ліхтарями.

Розташування

[ред. | ред. код]

Сквер знаходиться між вулицями Рішельєвська та Торгова, та Старообрядницька з двох сторін. Поблизу знаходиться будівля РАГС.

Історія

[ред. | ред. код]

1803 рік — У Херсоні на кошти старообрядницької громади була побудована каплиця. Це стало початком історії майбутнього Покровського скверу.

1805 рік — На місці каплиці була закладена кам'яна церква Покрови Пресвятої Богородиці. Церква стала важливим релігійним центром для місцевих жителів.

З початком радянського періоду у житті церкви настали складні часи. Спочатку його закрили, а потім почали використовувати приміщення для інших потреб. Відомо, що там знаходились і зернозберігальне, і в'язниця.

Скульпутра Божої Матері у Покровському сквері у м. Херсон

1948 рік — У післявоєнний час церква була підірвана. Це стало великою втратою для місцевої громади, і місце залишалося пустим протягом багатьох десятиліть.

2009 рік — На місці зруйнованого православного храму встановлена скульптура Божої Матері (Покрова).[2] Цей акт символізував відродження релігійного значення місця і вшанування історичної пам'яті. За сприянням жіночого клубу «Ініціатива», встановили композицію образу Пресвятої Богородиці «Покрова» (скульптор — Віктор Тишкевич) з молитвою, слова якої написані відомим львівським поетом Богданом Пастухом. До цього там знаходився пам'ятник Сталіну.[3]

2011 рік — На основі рішення VII сесії Херсонської міської ради VI скликання від 29.04.2011 № 191, сквер між вулицями Рішельєвською (Жовтневої революції) і Торговою (21-го Січня) називають «Покровським». Це рішення закріпило нову роль скверу як місця відпочинку та пам'яті для херсонців.

Покровський сквер став символом відродження і поваги до історії, зберігаючи пам'ять про важливі події та релігійні споруди, які існували на цьому місці.

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Facebook. www.facebook.com (укр.). АгоВ. 27 грудень 2018 рік. Процитовано 18 липня 2024.
  2. Покровский сквер - Реконструкция Покровского сквера. 2009 год. - Фотографії міста Херсон. mycity.kherson.ua. Процитовано 18 липня 2024.
  3. Покровский сквер - Памятник Сталину в Покровском сквере. 1952 год - Фотографії міста Херсон. mycity.kherson.ua. Процитовано 18 липня 2024.

Посилання

[ред. | ред. код]

Згадування у ЗМІ

[ред. | ред. код]