Боже око (геральдика)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Боже око
Зображення
Зображує Всевидяче око
CMNS: Боже око у Вікісховищі

Боже око (також відоме як Всевидяче око, Око Провидіння) — негеральдична фігура, що на гербах зображується у вигляді трикутника, оточеного променями з людським оком всередині. Це графічна та стилізована форма для вказівки на Триєдиного Бога.

Використання[ред. | ред. код]

Фігура не поширена і немає єдиної кольорової гами. Під оком може зображуватися глобус.

Фігура відома, серед іншого, тим, що її використовують на банкнотах в 1 долар, на великій печатці США та на печатці Колорадо, де вона плаває над гербом.

Символіка[ред. | ред. код]

В геральдиці часто тлумачиться як символ божественного нагляду, провидіння та духовної мудрості. Можливі тлумачення символіки всевидячого ока у геральдиці:

  1. Провидіння та Божественний нагляд над людством. Таке тлумачення може співвідноситися з християнською ідеєю, що Бог завжди бачить і слідкує за всіма подіями та долею людей.
  2. Духовна мудрість. Знак може бути символом пошуку істини та знань, а також розуміння духовних цінностей.
  3. В деяких спільнотах всевидяче око розглядається як символ оберега та захисту від зла. Воно може представляти здатність розпізнавати небезпеку та захищати нужденних.
  4. Всевидяче око може вказувати на алегорію знань та освіти. Воно може бути позначенням тяги до вивчення та розуміння, а також символом навчання та освіти.
  5. Око може також визначати духовну прозорість та чистоту думок та дій.

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

Gert Oswald: Lexikon der Heraldik. Bibliographisches Institut, Leipzig 1984, DNB 850576571, S. 164 (Mannheim/ Wien/ Zürich 1984, ISBN 3-411-02149-7).