Око (геральдика)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Око
Зображення
Зображує око
Модельний елемент flag of Ulldeconad і coat of arms of L'Alcúdia de Veod
CMNS: Око у Вікісховищі

Око — негеральдична фігура, яка в гербах зустрічається не часто.

Око зображується натурально, оскільки геральдичні образи використовувалися дуже скупо. Воно відрізняється від Божого ока простим зображенням без трикутника чи німба. Око також може бути в гербі в кількості до двох-трьох образів. Більша кількість зустрічається рідко. Гербова фігура зображена з очним яблуком та стилізовано з віями та повіками. Відступи (складні очі) обов'язково зазначаються в описі герба.

Особливу роль у гербі відіграє око. Для тварин із яскраво забарвленими (наприклад: золотими, червоними, срібними, …) очима «колір» описується як (золоті, червоні, срібні…) очі.

Якщо можливо, кількість і колір очей на пір'ї хвоста павича повинні бути вказані в гербі, тим більше, що ці пір'я часто розміщуються як прикраса на верхньому гербі.

Око також має вирішальне значення: лев завжди показує лише одне око, леопард — два. Якщо лев також має два ока, його називають леопардовим левом.[1]

Література[ред. | ред. код]

  • J. Siebmacher's grosses und allgemeines Wappenbuch. Einleitungsband, Abteilung B: Grundsätze der Wappenkunst verbunden mit einem Handbuch der heraldischen Terminologie (M. Gritzner). Nürnberg: Bauer & Raspe, 1889.

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Johann Christoph Gatterer: Erläuterungen der Heraldik, als ein Commentar über Gatterers Abriß dieser Wissenschaft., Band 1, Verlag Adam Gottlieb Schneidersche Kunst- und Buchhandlung, Nürnberg 1789, S. 81.

Веб-посилання[ред. | ред. код]