Бойова кінозбірка «Наші дівчата»

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бойова кінозбірка «Наші дівчата»
рос. Боевой киносборник «Наши девушки»
Жанрвійськова драма
РежисерАбрам Роом
Григорій Козінцев
СценаристБорис Бродський
Андрій Ольшанський
У головних
ролях
Валентина Караваєва
Ніна Петропавловська
ОператорЛеонід Косматов
Андрій Москвін
КомпозиторСергій Прокоф'єв
Гавриїл Попов
ХудожникФедір Бернштам
КінокомпаніяЦОКС
Тривалість71 хв.
КраїнаСРСР СРСР
Рік1942
IMDbID 0495162

Бойова кінозбірка «Наші дівчата» — радянський художній фільм 1942 року з серії «бойових кінозбірок», знятих в роки Німецько-радянської війни. Складається з двох новел: «Тоня» (режисер Абрам Роом) і «Одного разу вночі» (режисер Григорій Козинцев). Фільм на екрани не вийшов. Кінознавцям Євгену Марголіту і В'ячеславу Шмирову не вдалося знайти документи, що пояснюють офіційні причини невипуску картини. На їхню думку заборона на випуск пов'язана з припиненням виробництва бойових кінозбірок, а також з тим, що в сюжеті демонструвався відступ Червоної армії в 1941—1942 роках, що було небажаним в наступні роки війни.

«Тоня»

[ред. | ред. код]

Сюжет

[ред. | ред. код]

Кульгава 19-річна телеграфістка Тоня (Валентина Караваєва) мріє, як і подруги, відправитися на фронт, але змушена залишитися на робочому посту. Вона відмовляється їхати в евакуацію, забезпечуючи телефонією відступаючі війська. Містечко займають німці. З вікна телефонної станції Тоня бачить німецькі війська, що вступають в місто. Тоні вдається встановити телефонний зв'язок з артилерійськими частинами Червоної Армії і координувати напрямок ракетних ударів по ворогу. Коли солдати противника вриваються в її будинок, Тоня викликає вогонь на себе. Фільм завершується цитатами з газети: «артилерійський розгром ворога завершився атакою ..» і «лише на шість годин вдалося ворогові затриматися в місті». Тоню з почестями ховають.

Актори

[ред. | ред. код]

Творча група

[ред. | ред. код]

«Одного разу вночі»

[ред. | ред. код]

Сюжет

[ред. | ред. код]

В ветеринарний пункт прифронтового колгоспу, де дівчина-медсестра чергує біля хворої свині, потрапляють відразу два парашутисти, один з них — гітлерівський диверсант, але хто саме, невідомо. Тоді колгоспниця оголошує, що дала їм отрути. Диверсант видає себе боягузливою поведінкою.

Актори

[ред. | ред. код]

Творча група

[ред. | ред. код]

Посилання

[ред. | ред. код]