Борисфен (студія)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Борисфе́н — анімаційна студія.[1]

Історія

[ред. | ред. код]

Заснована у 1990 році.

З 1994 до 2003 року — перебувала у складі українсько-французького підприємства «Борисфен—Лютес», яке на сучасному обладнанні виробляло до 130 хвилин анімаційної продукції щомісяця.

На замовлення європейських країн та США студія створила кілька телепрограм, ігрових, рекламних, освітніх картин, а також мультфільмів, зокрема «Бридке каченя» (1996), «Кози пана Сегена», «Нещастя Софі», «Віслюкова шкіра» (усі — 1997), «Руде лисеня», «Зоологічна вуличка» (обидва — 2000).

При студії організовано курси підготовки художників-аніматорів.

Фільми студії демонстрували на екранах майже ста країн світу, деякі з них представляли колектив на міжнародних кінофестивалях, наприклад фільм О. Бубнова «Остання дружина Синьої Бороди» (1996) здобув гран-прі на Міжнародному кінофестивалі у Монреалі (1997). Дипломами міжнародних анімаційних конкурсів відзначено стрічки «Клініка» того ж автора; «9 1/2 хвилини» С. Кушнерова, «Ets» («Етсетера») О. Коваленка (усі — 1993).

Кіно- та мистецтвознавець Шупик О. Б в статті про студію для ЕСУ зазначає, що «високий рівень анімаційної майстерності забезпечив комерційний успіх картинам студії».[1]

Працівники

[ред. | ред. код]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. а б в О. Б. Шупик. Борисфен // Енциклопедія сучасної України / ред. кол.: І. М. Дзюба [та ін.] ; НАН України, НТШ, Коорд. бюро Енцикл. Сучас. України НАН України. — К. : Поліграфкнига, 2004. — Т. 3 : Біо — Бя. — 695 с. — ISBN 966-02-2682-9.
  2. Кузнецова Ольга. Простір української дитячої книги (укр.). Процитовано 11 червня 2024.

Джерела

[ред. | ред. код]

Посилання

[ред. | ред. код]