Братик і сестричка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Братик і сестричка
нім. Brüderchen und Schwesterchen
Жанр народна казка і казка
Автор брати Грімм, Якоб Грімм і Вільгельм Грімм
Мова німецька
Опубліковано 1812
Країна Німеччина

CMNS: Цей твір у Вікісховищі

«Братик і сестричка» (нім. Brüderchen und Schwesterchen) — казка, опублікована братами Грімм у збірці «Дитячі та сімейні казки» (1812, том 1, казка 11). Значно розширена і виправлена версія казки вийшла у другому томі збірки (1819). Згідно з класифікацією казкових сюжетів Аарне-Томпсона має номер 450: «Брат і сестра»[1].

Джерела[ред. | ред. код]

Вперше схожий сюжет зустрічається у збірці «Пантамерон» Джамбаттіста Базіле (XVII століття). З того часу казка поширилася по усій Європі під різними назвами, але з незмінною сюжетною лінією. У Росії, зокрема, ця казка відома як «Сестричка Оленка і братик Іванко», що увійшла до збірки «Народні російські казки» Олександра Афанасьєва. Німецька версія братів Грімм базується на розповіді Марії Гассенпфлуг.

Інколи казку «Братик і сестричка» плутають з казкою «Гензель і Гретель», яка також відома під альтернативною назвою — «Братик і сестричка».

Брат і сестра, втомившись від поганого поводження мачухи, одного разу вирішують втекти з дому. Вона, яка також є відьмою, попереджає про їхню втечу та накладає чари на всі джерела в лісі, де сховалися два брати. Хоча брат відчуває сильну спрагу, його сестра не дає йому пити, тому що, наближаючись до фонтану, вона чує дзюрчання води, що попереджає її не пити, під страхом перетворитися на дикого звіра. Не в змозі контролювати себе, він випиває і перетворюється на оленя . Сестра невтішно плаче. Після довгих прогулянок вони приходять до будинку, в якому можуть жити, і деякий час ведуть щасливе життя.

Одного разу по всьому лісу чути рог і гавкіт собак, тому що король пішов на полювання. Олень показує сестрі своє бажання вийти, щоб піти подивитися, на що вона погоджується за умови, що це буде ненадовго, а коли повернеться, оголошує: «Сестро, впусти мене». Мисливці женуться за ним по всьому лісу, але затримати його не вдається. Наступного дня відбувається те ж саме, але мисливцям нарешті вдалося поранити його так, що олень пошкутильгав до будинку, і почув, як один із них просив сестру піти його шукати. Мисливець розповів усе цареві, і той наказав наступного дня знову піти полювати оленя, але не поранивши його, щоб він провів їх до хатинки. Так і сталося. Коли король побачив дівчину, він закохався і попросив її вийти за нього заміж. Сестра, хоч і трохи злякалася, зрештою погодилася, за умови, що олень зможе жити з ними в замку. Король пообіцяв, і вони разом вийшли з дому.

Після весілля вони прожили щасливо кілька років, поки стара мачуха не дізналася, що вони щасливі при царському дворі, і вирішила знову влаштувати проти них змову. Він пішов у замок і обдурив королеву, яка народила дитину, замкнувши її та задушивши димом від багаття. Тоді він поставив на його місце свою власну доньку, потворну і без ока, якій він своєю магією надав вигляду королеви, але навіть при цьому він не зміг повернути втрачене око. Коли король повернувся до замку, він знав, що у нього є син, і хотів негайно піти побачити свою прекрасну королеву, але відьма, переодягнена офіціанткою, з усіх сил намагалася його зупинити. Тієї ночі няня, яка спала в кімнаті дитини, побачила, як увійшов привид справжньої королеви, яка піклувалася про свою дитину, і вона погладила оленя, перш ніж піти. Так сталося і наступної ночі, так сказала годувальниця королю, який вирішив не спати, щоб побачити це на власні очі. Коли він упізнав її, заклинання було знято, і вона повернулася до життя. Відьму та її доньку засудили до страти, а коли відьма померла, олень повернувся до своєї людської подобу, таким чином возз’єднавши братів і назавжди щасливо живучи при дворі.

Екранізації[ред. | ред. код]

  • «Братик і сестричка» (нім. Brüderchen und Schwesterchen) – німецький фільм 1953 року;
  • «Казки братів Ґрімм» («Братик і сестричка»; яп. Gurimu Meisaku Gekijo) – японський анімаційний серіал (1987-1988);
  • «Сімсала Грімм» («Братик і сестричка»;нім. Simsala Grimm) – німецький анімаційний серіал 1999 року;
  • «Братик і сестричка» (нім. Brüderchen und Schwesterchen) – німецький фільм 2008 року.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Ashliman, D. L. (2002). Little Brother and Little Sister. University of Pittsburgh. Архів оригіналу за 10 травня 2021. Процитовано 9 квітня 2021.

Посилання[ред. | ред. код]