Бій у Бузковому парку

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бій у Бузковому парку
Російське вторгнення в Україну (з 2022)
Південний театр воєнних дій російсько-української війни
Бої за Херсон
Дата: 1 березня 2022 року
Місце: Україна Херсон, Херсонська область, Україна
Результат: Перемога ЗС РФ, подальше просування окупаційних сил у Херсоні
Сторони
Росія Росія Україна Україна
Військові формування
Збройні сили Російської Федерації ЗСУ Збройні сили
Військові сили
невідомо понад 40
Втрати
щонайменше 1 щонайменше 24

Бій у Бузковому парку — бій, який відбувся 1 березня 2022 року в Херсоні в ході російського вторгення в Україну. Учасниками були російські окупаційні війська з одного боку та сили територіальної оборони України з іншого. Результатом стала загибель більшості оборонців Херсона та подальше просування окупаційної армії.

Станом на 1 березня 2022 року російські окупанти вже захопили село Чорнобаївка. Близько 10-ї ранку до Бузкового парку виїхали понад 40 військових 194-го білозерського батальйону 124-ї окремої бригади територіальної оборони. Більшість із них — мешканці сіл колишнього Білозерського району. Розташувалися у Бузковому парку та біля прохідної Херсонського нафтопереробного заводу.[1] Очікувалося, що з боку росіян буде тільки піхота.[2] До прибуття українських сил в районі розташованого поряд «Епіцентру» («Нової лінії») вже перебували російські військові.[1][3]

Бій відбувся близько 11-ї години та тривав орієнтовно 20-30 хвилин. Російські окупанти на озброєнні мали бронетехніку, зокрема танки та БМП. Тим часом бійці тероборони були озброєні гвинтівками, одиничними зразками автоматичної зброї, коктейлями Молотова, гранатами та гранатометами.[1] Внаслідок бою загинули щонайменше 24 бійці тероборони.[2] Після бою росіяни добивали поранених. Бійцю, який це побачив, а також кільком іншим, вдалося залишити парк.[1] З боку російської армії був щонайменше один убитий.[2]

Частина бійців, які вижили після бою, відступили на територію нафтопереробного заводу та згодом його залишили.[1]

Тіла загиблих згодом збирали та хоронили місцеві мешканці. У травні 2022 року, під час окупації Херсона, у Бузковому парку створили імпровізований меморіал загиблим.[4] 2023 року, до річниці бою, у парку встановили пам'ятник.[5]

Імпровізований меморіал учасникам бою в Бузковому парку, встановлений у травні 2022 року

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д Подвиг у Бузковому парку. Невідома історія окупації Херсона. Українська правда (укр.). Процитовано 12 березня 2023.
  2. а б в За Херсон до останнього. Історія подвигу та загибелі оборонців Бузкового парку. Суспільне Новини (укр.). Процитовано 12 березня 2023.
  3. «Отаман» із Бузкового парку: херсонець, який вижив у бійні та бореться за життя в зруйнованому селі. Громадське (укр.). Процитовано 14 березня 2023.
  4. «Хлопчику, вставай, мама плакати буде». Як збирали й ховали тіла загиблих тероборонівців у Бузковому парку в Херсоні. Громадське (укр.). Процитовано 12 березня 2023.
  5. У ХЕРСОНІ ВСТАНОВИЛИ ПАМ'ЯТНИЙ ЗНАК НА ЧЕСТЬ ГЕРОЇВ БУЗКОВОГО ПАРКУ (ФОТО). Lenta.ua (укр.). Процитовано 12 березня 2023.