Білий гриб сосновий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Білий гриб сосновий

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Гриби (Fungi)
Підцарство: Вищі гриби (Dikarya)
Відділ: Базидіомікотові гриби (Basidiomycota)
Клас: Агарикоміцети (Agaricomycetes)
Порядок: Болетальні (Boletales)
Родина: Болетові (Boletaceae)
Рід: Болетус (Boletus)
Вид: Білий гриб сосновий
Boletus pinophilus
Pilát & Dermek (1973)[1]
Синоніми
*Boletus aestivalis var. pinicola
(Vittad.) Sacc[2]
  • Boletus edulis var. pinicola
    Vitt.[3]
  • Boletus edulis f. pinicola
    (Vittad.) Vassilkov[4]
  • Boletus pinicola
    (Vitt.) Venturi[3]
Посилання
Вікісховище: Boletus pinophilus
EOL: 1004402
МСОП: 122090237
NCBI: 57192
MB: 309751
IF: 309751

Бі́лий гриб сосно́вий (Boletus pinophilus) — вид базидіомікотових грибів родини болетові (Boletaceae).

Назва[ред. | ред. код]

Епітет гриба pinophilus походить від латинського pīnus - сосна та грецького φίλος ‎- любитель, тобто "любитель сосни".

Опис[ред. | ред. код]

Шапка в діаметрі 8-20 см. Спочатку має форму напівкулі з краєм білуватого кольору, пізніше стає рівною і опуклою і набуває коричнево-червоного або вино-червоного забарвлення. Трубчастий шар спочатку білого кольору, потім стає жовтим і в підсумку набуває оливково-зеленого відтінку. Споровий порошок оливково-зелений. Ніжка роздута, буро-червоного кольору, трохи світліша шапки покрита сітчастим візерунком червоного кольору.

М'якуш білий, щільний, на зрізі не темніє. Під шкіркою шапки місцями має плями винно-червоного кольору.[5]

Поширення[ред. | ред. код]

Поширений по всій Європі та Північній Азії.

Білий сосновий гриб переважно росте в хвойних лісах в літньо-осінній період. Відноситься до світлолюбних видів, але зустрічається і в сильно затемнених місцях, під густими кронами. Визначено, що плодоношення гриба не залежить від освітленості в урожайні роки, а при несприятливих умовах, гриби вибирають для виростання відкриті, добре прогріті ділянки. Плодоносить групами, кільцями або поодинці. Наймасивніший збір відзначається до кінця серпня. Часто на короткий період з'являється в травні, в теплих регіонах плодоносить і в жовтні. Утворює мікоризу із хвойними та листяними породами дерев.

Використання[ред. | ред. код]

Білий сосновий гриб вважається їстівним, володіє прекрасним смаком і прекрасним ароматом. Використовують у свіжому, смаженому і вареному вигляді, а так само в маринованому і сушеному. При сушінні гриби зберігають природний колір і набувають особливого аромату. Іноді його вживають сирим для приготування салатів. З білого гриба готують відмінні соуси, що підходять до м'ясних і рисових страв. Сушений і мелений порошок білого гриба використовують для заправки різноманітних страв.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Boletus pinophilus taxon record details at Index Fungorum. Index Fungorum. Архів оригіналу за 10 серпня 2014. Процитовано 28 серпня 2008.
  2. Boletus aestivalis var. pinicola taxon record details at Index Fungorum. Index Fungorum. Архів оригіналу за 10 серпня 2014. Процитовано 23 лютого 2009.
  3. а б Phillips, Roger (1981). Mushrooms and Other Fungi of Great Britain and Europe. London: Pan Books. с. 194. ISBN 0-330-26441-9.
  4. Boletus edulis f. pinicola taxon record details at Index Fungorum. Index Fungorum. Архів оригіналу за 10 серпня 2014. Процитовано 23 лютого 2009.
  5. Boletus pinophilus description by Mushrooms and Fungi of Poland. Mushrooms and Fungi of Poland. Архів оригіналу за 10 серпня 2014. Процитовано 28 серпня 2008.