Біогельмінти

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Біогельмінти — це круглі черви (паразити), що розвиваються за участю проміжних господарів. Представники: трихінела, ришта, Філярія Банкрофта.

Розвиток інших видів гельмінтів відбувається зі зміною господарів. Господаря, в якому гельмінт досягає статевого дозрівання і здатний виділяти інвазійні яйця, називають остаточним, або дефінітивним. Розвиток змішаних форм гельмінта відбувається в тілі проміжного господаря, яким залежно від виду гельмінта можуть бути хребетні тварини домашні, дикі, безхребетні (молюски, комахи) або (рідше) осіб.

Таким чином, для розвитку змішаних форм паразитичних черв'яків цієї групи до інвазивної стадії необхідний живий організм — біологічне середовище, у зв'язку з чим гельмінтів даної групи називають біогельмінтами (від грецького слова «біос» — життя).

У частині біогельмінтів розвиток змішаних форм послідовно відбувається в організмі двох господарів  (проміжного та додаткового). Проміжними господарями найчастіше є безхребетні — молюски, веслоногі ракоподібні (рачки циклопи), а додатковими — безхребетні (комахи, ракоподібні) або хребетні (риби, ссавці та ін.).

Прикладом біогельмінтів, що розвиваються зі смолою одного господаря, є ціп'яки свинячий і бичачий (солітери). Остаточним (дефінітивним) господарем бичачого і свинячого ціп'яків є людина, проміжним — велика рогата худоба, у ціп'яка бичачого і свинячого — свиня. Однак і людина може стати проміжним господарем свинячого ціп'яка.

До біогельмінтів, що розвиваються зі зміною двох господарів, проміжного і додаткового, відносяться трематоди, що паразитують у печінці і підшлунковій залозі — котячий або сибірський сисун, печінковий сисун, і легенях — легеневий сисун. Проміжними господарями сисунів є черевоногі молюски (равлики), додатковими — риби. Деякі стьожкові черви (цестоди) також розвиваються зі зміною двох господарів, наприклад стьожак широкий. Проміжним господарем стьожака широкого є прісноводний рачок — циклоп, а додатковими хазяїнами — риби. Цикл розвитку біогельмінтів цієї групи найбільш складний і включає наступні ланки: остаточний господар (хвора людина, тварина) — зовнішнє середовище — проміжний господар — зовнішнє середовище — додатковий господар — остаточний господар (людина або тварина, сприйнятливі до інвазії).

Однак існує біогельмінт, круглий черв'як трихінела, розвиток якої завершується в організмі одного господаря — людини, свині та інших домашніх і диких тварин. Дорослі особини паразита доволі недовгий час існують в тонкому кишечнику господаря, а інвазовані личинки протягом багатьох років можуть зберігатися інвазійними в його скелетних м'язах.