Вазелінове масло

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вазелінове масло
Систематизована назва за IUPAC
Класифікація
ATC-код A06AA01
PubChem
CAS 8012-95-1
DrugBank
Хімічна структура
Формула C
n
H
2n+2
Мол. маса
Фармакокінетика
Біодоступність
Метаболізм
Період напіввиведення
Екскреція
Реєстрація лікарського засобу в Україні

Вазелінове масло або вазелінова олія (лат. Oleum vaselini) — очищена фракція нафти, що отримується після відгону гасу, в якій немає шкідливих органічних речовин та їх сполук. Використовується в медицині і косметиці.

Хімічний склад[ред. | ред. код]

Суміш граничних вуглеводнів із С10 ÷ С15. Безбарвна масляниста рідина, що пом'якшує мазеві основи. Змішується з жирами і оливами, має всі властивості вазеліну.

Як і вазелін, розчинне в ефірі та хлороформі, гасі, бензині та уайт-спіриті. Нерозчинне у спирті та воді, проте, добре збите з абсолютизованим ізопропіловим спиртом утворює умовно стійку емульсію — у пропорції до 10 % суспензія є однорідною близько двох-п'яти хвилин, при пропорції масла 20 % збита суміш стійка близько однієї-трьох хвилин, потім починається візуально видиме розшарування. Медичне вазелінове масло розшаровується швидше, ніж аналогічні за в'язкістю, але менш чисті жовті промислові сорти масел — час стійкості емульсії залежить від щільності та в'язкості конкретного сорту масла, частина масла залишається у зваженому стані протягом кількох діб, візуально це приблизно 2-3 %.

Масло вазелінове медичне[ред. | ред. код]

Якість і право називатися «медичним» нормується стандартом ГОСТ 3164-78. Основні фізичні характеристики приблизно відповідають марці 250 немедичного масла різних виробників:

  • щільність при 20° С, г/см3, не менше: 0,850—0,890
  • кінематична в'язкість при 50° С, мм²/с: 26,0—38,5
  • кінематична в'язкість при 40° С, мм²/с: 40,0—58,0
  • температура спалаху, яка визначається в закритому тиглі, °С, не нижче: 185.

Застосування[ред. | ред. код]

На основі медичного вазелінового масла створюється безліч різних медичних і косметичних мазей, воно використовується як розчинник для ряду препаратів, призначених для ін'єкцій і як піногасник при виробництві пеніциліну. У харчовій промисловості вазелінове масло використовується як мастило для обладнання.

У церквах та історичних будівлях масло вазелінове медичне (масло медичне біле вищої якості) використовують замість рослинних олій у лампадах . В результаті повного згоряння рідкого парафіну утворюється діоксид вуглецю та водяна пара. На відміну від рослинних олій та воску, вазелінове не дає осадження кіптяви та сажі на настінних фресках та розписах.

Вазелінове масло досить широко застосовується в прикладній та аналітичній ІЧ-спектроскопії[1]. Використовується для приготування суспензій, оскільки має мало власних смуг поглинання та перешкоджає контакту речовини з повітрям.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Смит А. Прикладная ИК спектроскопия. Основы, техника, аналитическое применение / пер. Б. Н. Тарасевича ; под ред. А. А. Мальцева. — М. : Мир, 1982.

Посилання[ред. | ред. код]